Početna Vijesti Na policama bh trgovina otrovne jagode

Na policama bh trgovina otrovne jagode

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je uvezeno voće i povrće puno pesticida, dokazala je nedavno i inspekcija u Republici Srpskoj, kada je u jagodama iz Grčke pronašla nedozvoljenu količinu spinosada, otrovnog hemijskog proizvoda. Ovaj se otrov prska po voću kako bi se zaštitilo od insekata.

Jagode je uvezla kompanija iz Federacije BiH, a trebale su se naći na policama većih bh. tržnih centra.

Dozvoljene vrijednosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Prilikom pregleda pošiljke inspektor je analizom uzoraka potvrdio povećano prisustvo pesticida spinosad, iznad dozvoljenih vrijednosti – saopćili su iz Inspektorata RS.

Da je domaće tržište preplavljeno otrovnim jagodama, potvrdio nam je i Mustafa Nešković iz Čelića, jedan od najvećih proizvođača ovog voća u našoj zemlji.

– Jagode uzgajam već 40 godina. Trenutno imam zasađeno oko 30 dunuma zemlje. Ne koristimo ni deset posto dozvoljene zaštite kojom možemo prskati naše jagode. Koristimo isključivo ona sredstva s takozvane zelene liste – kaže Nešković.

Zaustavili uvoz

Ističe da građani BiH trenutno nigdje ne mogu pronaći domaću jagodu, već kupuju uvezene iz Grčke, Španije i Maroka.

– Naše jagode izvozimo u Njemačku i Rusiju. Redovno su na kontroli. Garantujem da su najčistije. S druge strane, uvozimo sve i svašta. Čuo sam i da je trenutno velika nestašica jagoda u Njemačkoj. Upravo zbog prisustva velike količine pesticida, zaustavili su uvoz. One se vraćaju iz zemalja Evropske unije i završavaju u BiH – dodao je Nešković.

Opasne hemikalije 

Organizacija „Environmental Working Group“ iz Vašingtona, koja se bavi istraživanjima na polju zaštite životne sredine, nedavno je saopćila da su upravo jagode najproblematičnije u pogledu pesticida, s obzirom na to da su najviše kontaminirane otrovima, čak uprkos pranju prije konzumiranja.

Naveli su da jagode sadrže opasne hemikalije koje se povezuju s rakom i štetnim utjecajem na reproduktivni sistem.

ASHA prodaja vozila