Početna Svijet Na području bivšeg internata u Kanadi pronađeni posmrtni ostaci još 182 indijanske...

Na području bivšeg internata u Kanadi pronađeni posmrtni ostaci još 182 indijanske djece

Zajednica indijanskih plemena u Kanadi saopćila je kako su otkrili posmrtne ostatke više od 180 osoba na području bivšeg internata i škole u blizini grada Cranbrooka u Britanskoj Kolumbiji.
Kako su naveli u saopćenju, radari koji imaju mogućnost identifikovati tijela pod zemljom otkrili su posmrtne ostatke 182 djece u internatu Svetog Eugena, a neki od ostataka, kako se navodi, pokopani su u plitkim grobovima dubine tri metra.

“Vjeruje se da su ostaci ove 182 duše iz plemena Ktunaxa, kao i zajednice Aq'am”, naveli su.

Od 19. vijeka više od 150.000 djece pripadnika indijanskih plemena bilo je prisiljeno pohađati škole čiji je fokus bio prisilna asimilacija Indijanaca u kanadsko društvo. Dosadašnja istraživanja su pokazala kako je hiljade djece u ovakvim internatima umrlo od bolesti, zanemarivanja, kao i posljedica zlostavljanja.

Novo otkriće neoznačenih grobnica u školi Svetog Eugena samo je još jedan u nizu primjera otkrića grobnica u posljednje dvije sedmice.

Prošle sedmice članovi indijanskih plemena iz Saskatchewana saopćili su kako su otkrili 751 neoznačeni grob, dok su prošlog mjeseca pripadnici organizacije Tk’emlúps te Secwe̓pemc pronašli 215 neoznačenih grobova u kojim su, kako se vjeruje, većinom ukopana djeca.

Pripadnici domorodačkih plemena su saopćili kako rođaci i porodice ubijenih i danas nose traume koje su naročito došle do izražaja činjenicom da se Kanada godinama odbijala suočiti s istinom vezanom za neoznačene grobnice u katoličkim internatima.

“Ljudi nas konačno slušaju. Drago mi je što vijesti dolaze do njih. Kako se otkrivaju grobovi, tako svi sve prolazimo iznova. Ne mislim da će ovo stati, u narednom periodu pronaći ćemo još mnogo, mnogo grobova”, rekao je Jack Kruger, jedan od pripadnika domorodačke zajednice.

Kanadske vlasti uputile su izvinjenje pripadnicima indijanskih plemena 2008. godine te su priznale kako je fizičko i seksualno zlostavljanje bilo široko rasprostranjeno u školama.