RS traži novac na sve strane. Tokom nedavne posjete Kini premijer Radovan Višković, između ostalog, razgovarao je o novim zaduženjima

Sve su glasnije priče da je Republika Srpska prezadužena i da joj ove godine na naplatu stižu dugovi u vrijednosti više od milijardu maraka, što je gotovo petina budžeta. Planirana su i nova zaduženja do iznosa od milijardu KM.

Vlasti u RS, iako zadnjih mjeseci širom svijeta intenzivno pokušavaju naći kreditore, tvrde da ovaj entitet nije prezadužen i da odgovorno upravlja svojim javnim finansijama.

Republika Srpska traži novac na sve strane. Tokom nedavne posjete Kini premijer Radovan Višković, između ostalog, razgovarao je o novim zaduženjima. Neki smatraju da su kineski krediti bili glavni razlog njegovog putovanja.

Dopisnik Al Jazeere iz Vašingtona, Ivica Puljić, u izjavi za FACE televiziju, kazao je da je predsjednik RS Milorad Dodik tražio od Viktora Orbana pola milijarde eura, ali da su Mađari odbili ovaj zahtjev.

– Dodik je tražio 500 miliona eura od banke OTP u Budimpešti u Mađarskoj. Odbijen je. Ovi su se ljubazno zahvalili i rekli su da odbijaju da ne mogu to učiniti, tvrdi Puljić.

Opozicija smatra da se vlast u RS godinama nekontrolisano zadužuje i da bi se zbog toga uskoro mogla naći u velikim problemima, javlja BHRT.

– Republika Srpska se nalazi pred finansijskim kolapsom, uprkos povećanju prihoda od PDV-a i od naplate poreza. Ne može se nabaciti para koliko raspikuće mogu da potroše. Balon koji je pred pucanjem mogao bi da eksplodira ovog ljeta ili na jesen, poručuje Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red.

Sve priče o enormnoj zaduženosti su spinovi i obmanjivanje javnosti. RS odgovorno upravlja svojim javnim finansijama i nije prezadužena, tvrdi premijer Radovan Višković.

– Mi u ovom trenutku javni i ukupni dug imamo znatno ispod kriterijuma koji su propisani međunarodnim i svjetskim standardima. Ja ne znam zašto se toliko priča o tim stvarima kao da to neko pravi zločin prema vlastitom narodu, tvrdi Višković.

Postoje veći problem

Ekonomista Zoran Pavlović ističe da je širom svijeta rasprostranjena praksa da se stari dugovi vraćaju novim zaduženjima. Veći problem je, dodaje, na šta se krediti troše.

– Treba biti vrlo oprezan i u neku ruku usporiti kapitalne investicije, a ulagati mnogo više u poljoprivredu i realni sektor koji može da izveze proizvod iz BiH, mišljenja je Pavlović.

Ko je upravu, opozicija koja tvrdi da je RS pred finansijskim kolapsom ili vlast koja kaže da servisiranje dugova nije upitno biće poznato vrlo brzo, tačnije 28. juna, kada na naplatu dolazi dug od 330 miliona KM, nastao po osnovu emisije obveznica na Bečkoj berzi prije pet godina.