Uoči obilježavanja 29 godina od stravičnog masakra na pijaci Markale, u kojem je ubijeno 68 nevinih građana koji su stradali od minobacačkog projektila ispaljenog s agresorskih položaja, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić najavio je da će ta općina sagraditi novo spomen-obilježje na pijaci Markale koje će odsad biti dostojanstven spomenik žrtvama i mjesto na koje će se svakodnevno dolaziti i odavati počast, a ne samo jednom godišnje.

“Nikada nećemo dozvoliti da naše žrtve budu zaboravljene jer previše je ova zemlja izgubila da bismo dozvolili bilo kome da se zločin relativizira. Ove žrtve zaslužuju dostojanstven spomenik na mjestu stradanja, zaslužuju da mjesto na kojem su izgubili živote zauvijek bude podsjetnik agresoru na ono što su uradili, a svima nama opomena da se tako nešto nikada ne ponovi”, izjavio je načelnik Hadžibajrić, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Općine Stari Grad.

On je kazao da žrtve i njihove porodice moraju imati spomenik pored kojeg će svako zastati, zamisliti se, pustiti suzu, pokloniti cvijet u sjećanje na nevino stradale: “Taj spomenik treba biti na mjestu gdje će uvijek i svakom biti vidljiv, gdje će ga vidjeti svaki prolaznik, svaki pješak, svaki putnik u tramvaju ili automobilu, svaka grupa turista. Nažalost, trenutno to nije tako i rješenje koje imamo nije adekvatno. Njime nisu zadovoljne ni porodice, a ni građani i to ćemo promijeniti.” Novo spomen-obilježje žrtvama masakra na pijaci Markale bit će memorijalni spomenik i mjesto edukacije mladih generacija. Istovremeno, bit će to mjesto koje će posjećivati svi gosti grada koji budu željeli da se upoznaju sa njegovom tragičnom historijom i prošlošću.