BEOGRAD – Na Jevrejskom groblju u Beogradu, u nedjelju kada je obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, su osvanuli antisemitski grafiti.

Iza svega navodno stoje pripadnici navijače grupe fudbalskog kluba Rad “United Force”, koji su se i potpisali pored nacističkih simbola koje su iscrtali.

“Veoma je zabrinjavajuće što se ovakvi incidenti dešavaju kada se u cijelom svijetu obilježava Dan sjećanja na milione nevinih žrtava stradalih u Holokaustu, u pogromima, strahotama i teroru, koji su nacisti sprovodili u Drugom svjetskom ratu” navodi se u saopštenju.

Jevrejsko udruženje u Beogradu podsjeća da se nešto malo više od godinu dana ranije, dogodio incident u kom su nepoznate osobe bacanjem čekića i kamenica razbili stakla kapele na Jevrejskom groblju u Beogradu, nekoliko dana po obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma.

“Učestalost ovakvih i sličnih incidenata upozorava nas da je antisemitizam u porastu. Veoma je važno da javnost bude upoznata sa ovim i da se mlađe generacije edukuju o Holokaustu, da se takav zločin nikada ne ponovi”.