Početna Prijedorski region Na jesenjoj berzi brojne životinje

Na jesenjoj berzi brojne životinje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Društvo za uzgoj i zaštitu sitnih životinja „Golub“ organizovalo je danas u Prijedoru Jesenju berzu. Na Bereku se, tim povodom, okupilo četrdesetak izlagača iz Prijedora i drugih bh. gradova, a svima je zajednička ljubav prema ovom hobiju.

– Golubove držim od djetinjstva, nekih pedesetak godina. Imao sam dosta rasa, ali posljednjih dvadeset godina prešao sam na ukrasne golubove, pomeranske gušane, i to isključivo bijele boje. Ova je vrsta zahtjevna za odgoj, ali sa svojim golubarskim stažom, vremenom sam stekao iskustvo neophodno za držanje ovako lijepih golubova – rekao je Prijedorčanin Mladen Vlačina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da na našim prostorima sitne životinje nemaju neku materijalnu vrijednost, kao u susjednim zemljama te da se time bavi iz ljubavi. Mladenovo mišljenje dijeli njegov sugrađanin Ilija Bjelovuk. I on se već pet decenija bavi uzgojem golubova i kaže da uživa u tome.

–  Imam tri vrste golubova: pismonoše, sisačke prevrtače i birmigence. Cijena je pala, tako da je ovo više zbog druženja i razmjene iskustava s drugim uzgajivačima – ističe Bjelovuk.

Među posjetiocima izložbe bilo je dosta mladih. Šesnaestogodišnjem Nikoli najviše su se svidjeli kunići. I sam bi, kako kaže, želio imati jednog, ali u stanu za to nema uslova.

–  Imao sam ribice i kornjaču prije par godina. Roditelji nisu oduševljeni idejom da gajim ptičice ili kuniće u stanu, ali za utjehu mi je da na selu imamo psa i druge životinje – kaže Nikola koji priznaje da vlasnici životinja, bez obzira kolike one bile, imaju velike obaveze i odgovornost prema svojim ljubimcima.

Organizatori su zadovoljni odzivom učesnika i posjetilaca. Predsjednik prijedorskog Društva za uzgoj i zaštitu sitnih životinja „Golub“ Mladen Goronjić rekao je da su, pored Prijedora, na jesenjoj berzi učestvovali izlagači iz desetak bh. gradova.

– Na berzi preovladava perad, a tu su i kunići, zamorci i druge sitne životinje. Pored prodaje, ovo je prilika da početnici dobiju savjet od iskusnih odgajivača. Oni često razmjenjuju ili poklanjaju sitne životinje. Što se tiče prodaje, cijena je simbolična. U prosjeku iznosi oko 20 KM, s tim da ima životinja koje koštaju i po stotinu ili dvjesto konvertibilnih maraka –  kaže Goronjić.

Tvrdi da, bez ljubavi, uzgoj sitnih životinja ne bi imao smisla, jer su potrebna velika odricanja.

– Polazim od sebe. Znatan novac se troši na ishranu životinja, a i obilazak  izložbi iziskuje dodatni trošak – jasan je Mladen Goronjić.

Ovo je prva ovogodišnja izložba u organizaciji prijedorskog Društva „Golub“. Zbog pandemije virusa korona, izostala je proljetna berza sitnih životinja, a narednih dana biće poznato da li će Prijedorčani organizovati državnu izložbu za koju su dobili odobrenje Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Bosne i Hercegovine.

ASHA prodaja vozila