Početna BiH Na jesen prva privatna škola za osnovce

Na jesen prva privatna škola za osnovce

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Školsko zvono u prvoj privatnoj osnovnoj školi u Republici Srpskoj trebalo bi da se oglasi već na jesen, a prema najavama osnivača, đaci će znanje sticati po principu Montesori pedagogije koja se temelji na načelima dječje slobode, nezavisnosti i razvoja.

Školska zgrada, koja se nalazi u banjalučkom naselju Petrićevac, već je završena, a u toku je opremanje učionica, nastavnih kabineta, školske biblioteke, zbornice i drugih sadržaja.

– Nakon što smo završili zgradu, za koju imamo upotrebnu dozvolu, uputili smo inicijativu za osnivanje privatne osnovne škole Ministarstvu prosvjete i kulture RS. Komisija iz ministarstva je obišla naše prostorije, da bi provjerila da li ispunjavamo sve uslove za osnivanje i očekujemo da će i naredni koraci biti uskoro okončani da bismo počeli da radimo – istakli su za “Glas Srpske” osnivači.

Naveli su da će ova obrazovna ustanova kao i druge osnovne škole u Srpskoj raditi po nastavnom planu i programu resornog ministarstva, naglašavajući da će u ispunjenju zadatih ciljeva plana i programa u velikoj mjeri primjenjivati principe Montesori pedagogije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Đaci će imati personalizovan plan rada da bi nastavni plan i program savladali na način koji najviše odgovara njihovim sposobnostima – uvjeravaju osnivači. Ističu da već biraju učitelje i nastavnike koji će predavati polaznicima njihove škole.

– Nastavnici koji budu izabrani prolaziće obuke iz Montesori pedagogije, a u planu su i studijska putovanja u naše sestrinske škole u Švedskoj, Engleskoj i Americi prije izvođenja, ali i u toku izvođenja nastave – dodali su inicijatori.

Kampus prve privatne osnovne škole u Srpskoj prostire se na 24.000 kvadratnih metara, a uz zgradu se nalazi veliko dvorište i teniski tereni, a uskoro bi trebalo da “niknu” i druga sportska igrališta za đake.

– U planu je da kroz narednih nekoliko godina u svih devet razreda imamo 180 učenika, odnosno 20 učenika po odjeljenju – kazali su osnivači.

U Ministarstvu prosvjete i kulture potvrdili su za “Glas” da je na njihovu adresu stigla inicijativa za osnivanje prve privatne osnove škole u RS.

– Zajedno sa inicijativom je stigao i elaborat za osnivanje privatne osnovne škole u Banjaluci i procedura je u toku – kratko su rekli u Ministarstvu prosvjete.

 Blaži uslovi

Ministarstvo prosvjete i kulture RS lani je izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju propisalo blaže uslove za osnivanje privatnih osnovnih škola. Prema novim propisima, uslov za osnivanje privatnih osnovnih škola, između ostalog, je minimum 135 učenika raspoređenih u devet odjeljenja od prvog do devetog razreda, što je duplo manji broj odjeljenja od onih koja su ranije bila potrebna.

glassrpske.com

ASHA prodaja vozila