Početna BiH Na jedno jaje koje uveze, BiH izveze osam komada

Na jedno jaje koje uveze, BiH izveze osam komada

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sektor peradarstva Bosne i Hercegovine ostvario je u 2019. godini suficit od devet miliona KM, pokazala je analiza podataka o spoljnoj  trgovini koju su sproveli Sweden/USAID FARMA II projekat i Spoljnotrgovinska komora BiH.

U STK naglašavaju da je ovo jedan od rijetkih sektora u kojem dominira izvoz gotovih proizvoda, dok na strani uvoza imamo uglavnom smrznuto meso peradi za potrebe industrije.

– Prema analizama, prošla godina je u sektoru peradarstva bila vrlo izazovna. Domaći izvoznici su uspjeli povećati izvoz u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru za ukupnih 5,7 miliona KM, ali je ova godina zbog prestanka izvoza na samoproglašeno Kosovo u konačnici ipak rezultirala padom izvoza od 12 odsto, odnosno, 6,5 miliona KM, uz gotovo nepromijenjen uvoz – kažu u STK I dodaju da u razmjeni bilježimo suficit od devet miliona KM, jer je vrijednost izvoza bila 48 miliona, a vrijednost uvoza 39 miliona KM, dok pokrivenost uvoza izvozom iznosi 123 odsto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Nakon odobrenja iz Brisela za izvoz peradi iz BiH, realizovane su i prve izvozne pošiljke na tržište EU. Prvi izvoz ostvaren je u Njemačku, ali najbolji rezultat je ostvaren na tržištu susjedne Hrvatske, gdje je vrijednost izvoza za svega par mjeseci prešla 600.000 KM – kažu u STK.

U strukturi izvoza nastavljaju dominirati prerađevine od mesa peradi sa 66 odsto vrijednosti ukupnog izvoza ili skoro 32 miliona KM. Slijedi izvoz mesa peradi sa 10 miliona KM ili 21 odsto, jaja 4,7 miliona KM ili 10 odsto i žive peradi 1,4 miliona KM ili tri odsto.

– S druge strane, najviše uvozimo meso peradi – 59 odsto uvoza ili 23 miliona KM, zatim prerađevine od mesa peradi – 20 odsto, živu perad – 15 odsto i jaja – šest odsto. Najveća promjena se desila kod izvoza prerađevina od mesa peradi, gdje je zbog gubitka kosovskog tržišta zabilježen pad izvoza, sa 39,8 miliona na 31,6 miliona KM. Porastao je i izvoz jaja koji sada iznosi 4,7 miliona KM, a na jedno konzumno jaje iz uvoza firme iz BiH izvezu osam jaja, što je odličan rezultat – ističu u STK.

Kada su u pitanju tržišta, na prvo mjesto je izbila Srbija sa 18,5 miliona KM izvoza u 2019. godini, a Sjeverna Makedonija je sa 15,4 miliona KM sada na drugom mjestu. Crna Gora je treće najvažnije tržište sa 12,1 miliona KM izvoza.

– Raduje nas povratak na tržište Hrvatske, ali i zabrinjava pritisak iz Mađarske, iz koje smo uvezli 4,1 miliona KM – poručuju iz STK.

Srpska Info

ASHA prodaja vozila