Početna BiH Na imanju Asima Kumalića rodile jagode, ali nema ko da ih bere

Na imanju Asima Kumalića rodile jagode, ali nema ko da ih bere

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povoljne vremenske prilike uticale su na izuzetno dobar urod jagoda ove godine, ali je proizvođačima u USK u ovom trenutku najveći problem kako pronaći kvalitetnu radnu snagu.

Na imanju Asima Kumalića, u selu Kijevo, nadomak Sanskog Mosta, inače vlasnika najveće plantaže jagoda na području Unsko-sanskog kantona, ovih dana imaju pune ruke posla.

Kumalić kaže kako je u najbolja vremena pod zasadima jagoda imao 15 dunuma zemljišta, ali da je zbog problema u proizvodnji i plasmanu bio prisiljen zasađene površine svesti na svega pet dunuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svake godine sve je teže pronaći radnu snagu, a sem toga, sve je manje stanovništva, time i kupaca, pa sam bio prisiljen nekadašnju proizvodnju svesti na jednu trećinu. Ove godine jagode su veoma rodile i nadam se količini većoj od sedam tona”, kaže Kumalić za “Nezavisne”.

Dodaje kako je zbog pandemije virusa korona i potrebe očuvanja zdravlja ljudi bio prisiljen ukinuti lijepu tradiciju koja je proteklih godina zaživjela na njegovoj plantaži, a to je da kupci sami sebi beru jagode.

“Kažem vam, najveći problem je s radnicima, omladina jednostavno neće da radi. Teško je naći radnika, a i kada ga pronađeš, radi dan ili dva i tada obično odustaje ili ucjenjuje dnevnicom”, dodaje Kumalić.

Ovaj vrijedni poduzetnik kaže kako se od poljoprivrede može dobro živjeti, a posebno kada je riječ o proizvodnji jagode koja je uvijek tražena na tržištu.

Ističe kako je u proteklim godinama imao ponude da izvozi jagode na tržište Slovenije i Njemačke, ali da se zbog pomenutih problema u proizvodnji nije odlučio na takav korak.

Zbog akutnog nedostatka radne snage kaže kako će već naredne godine prestati s ovom vrstom proizvodnje i umjesto jagoda zasaditi lješnjake.

Inače, Kumalić je i vlasnik najveće plantaže lješnjaka u USK i njima je zasadio 40 dunuma zemljišta. Također, dodatnih 40 dunuma kultivisao je orahom, a posjeduje i pet dunuma zasada aronije.

nezavisne.com

ASHA prodaja vozila