Početna Prijedorski region NA “HAKATONU” 24 TAKMIČARA: POLJOPRIVREDA POLIGON ZA INFORMACIONE TEHNOLOGIJE

NA “HAKATONU” 24 TAKMIČARA: POLJOPRIVREDA POLIGON ZA INFORMACIONE TEHNOLOGIJE

U Prijedoru je danas počelo studentsko takmičenje ”Hakaton”, koje je okupilo timove sa univerziteta iz BiH i Crne Gore. Čine ih studenti poljoprivrede, elektrotehnike i prirodnomatematičkih fakulteta, čiji zadatak će biti da u limitiranom roku razviju softversko-hardverska rješenja na zadate probleme iz oblasti poljoprivredne proizvodnje. “Hakaton” je neformalni vid studentskog obrazovanja, a ovog puta su im se pridružili i neki od prijedorskih srednjoškolaca. Za rješavanje konkretnog poljoprivrednog problema, 24-oro takmičara ima na raspolaganju 48 sati. Na Hakatonu učestvuje 24 studenata i srednjoškolaca.

“Smatram da možemo pronaći rješenje koje će se dalje razvijati. Za 48 sati ne možemo toliko toga pokazati, ali možemo dati početnu ideju koja bi se dalje implementirala u nešto veće”, ističe Emina Dahić sa Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli.

“Mi smo ovdje došli da, kao članovi srednjoškolskog tima, provjerimo možemo li parirati starijim kolegama, ali i da nešto naučimo od njih”, prokomentarisao je Arsen Radosavac, član Agritech tima.

Učesnici Hakatona takmiče se u rješavanju problema optimizacije klimatskih uslova u zatvorenom prostoru.

“Naši proizvođači se sve češće odlučuju na proizvodnju u zatvorenom prostoru. U plastenicima preovladava povrtarska proizvodnja, ali se i voćari opredjeljuju na to. Svaki  doprinos koji bi olakšao ili unaprijedio proizvodnju u zatvorenom prostoru, ozbiljan je izazov za ove mlade ljude”, smatra Miljan Cvetković sa Poljoprivrednog fakulteta Banja Luka.

Da su IT tehnologije primat svugdje u svijetu, pa tako i u poljoprivredi, potvrđuju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

“Cilj svake tehnologije je da pojeftini proizvodnju, poveća prinose, dovede do veće rentabilnosti proizvodnje i svakako da je poljoprivreda poligon na kome bi ovakve stvari trebalo da se dešavaju”, mišljenja je Goran Bursać, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Domaćin takmičenja je razvojna Agencija “PREDA” iz koje poručuju da im je drago što mogu organizovati ovakve događaje.

Takmičenje se organizuje u sklopu EraSmus+ projekta VIRAL, čiji koordinator je Univerzitet u Banjoj Luci. Glavni sponzor takmičenja je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, uz podršku brojnih institucija i privrednih organizacija.