Početna BiH Na graničnom prelazu: Pratili smo putnike koji uđu u BiH! Evo kako...

Na graničnom prelazu: Pratili smo putnike koji uđu u BiH! Evo kako to izgleda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izlazu iz BiH u Gradišci nezapamćena pustoš. Tek nekoliko vozila na čijem čelu je policijski automobil.

Ova slika, koja dugo nije zabilježena, dočekala nas je kada smo pristigli na jedan od najprometnijih graničnih prelaza u BiH.

I doskorošnje kolone kamiona su nestale. Samo dva šlepera od granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su nam rekli radnici granične policije svjedočimo nestvarnim trenucima.

“Trenutno je pusto. Skoro da niko ne ide prema Hrvatskoj. Ima malo kamiona. Od kako su ovedene nove mjere i zabrane teretna vozila dolaze u intervalima. Pa tako smo imali veliki ulaz u zemlju juče, a očekujemo da bi onda za vikend trebali imati pojačan izlaz”, rekao nam je jedan od “graničara” koji nije imao mnogo posla.

Osim nekoliko povratnika iz inostranstva i pokojeg kamiona niko ne prelazi granicu sa Hrvatskom.

A upravo zbog tih građna BiH smo i došli na granicu na kojoj smo proveli jedan dan prateći sve procedure koje dočekaju one koji uđu u zemlju.

Od dolaska na granični prelaz do nastavka puta za svakog putnika mora proći najmanje 24 sata.

Prvo, pregled pasoša koje vrši granična policija. Redovna procedura. Nakon toga dokumenta se predaju pripadnicima policije Republike Srpske.

Slijedi provjera i registracija putnika. Za to vrijeme, svi oni koji su prešli granicu čekaju u koloni koja se formira na ulazu u Gradišku. Niko ne smije da izađe iz automobile.

I u trenutku kad su se u koloni skupila četiri automobila stiglo je još jedno vozilo policije RS, koje staje na čelo kolone i drugo, sa pripadnicima Civilne zaštite RS, koji se parkiraju na kraj.

Svi oni koji su prešli granicu pješke sjedaju u vozilo policije, rekli su nam policajci koji su došli da provedu putnike. Ovaj put takvih nije bilo.

U tom trenutku se pali rotacija i svi kreću ka bivšem carinskom terminalu gdje je izgrađen karantin. U krugu terminala parkiraju se auta i svi putnici odlaze na ulaz u tzv. čvrsti objekat gdje se popisuju pristigli i niihova vozila.

One koje smo zatekli, u razgovoru preko ograde, kažu da su bili spremni na ovo. Kako objašnjavaju, bili su prinuđeni da se vrate iz inostrastva.

“Takva su pravila i moramo ih poštovati. Što je i dobro, jer se dosta nas vraća svojim porodicama i ovako ćemo, ako ništa biti sigurni da nismo zaraženi”, rekao na je jedan od putnika sa kojim smo razgovarali dok su čekali da dođu na red za prijem u karantntin.

Tu ih preuzima Civilna zaštita i inspektori Inspektorata RS, gdje se obavljaju pregledi, a nakon 24 časa svi oni se šalju pod pratnjom u mjesta prebivališta u posebno pripremljene karantine.

Iako izgleda komplikovano ekipe koje rade ovaj posao djeluju veoma uhodano i sve to protiče brzo i sinhronizovano.

 

Buka

ASHA prodaja vozila