Početna Vijesti Na današnji dan umro Emil Levazo, Francuz koji je izumio automobil

Na današnji dan umro Emil Levazo, Francuz koji je izumio automobil

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlikovao se od ostalih pionira, koji nisu razmišljali izvan okvira klasične kočije s dodanim motorom, niti su u potpunosti bili sposobni razumjeti kako novom prevoznom sredstvu treba novi, drukčiji pristup

Pravi otac automobila, ovaj je Francuz rođen 1843. godine, a 1880-ih je počeo raditi na razvoju licencnih Daimlerovih motora i vozila. S Reneom Ponardom osnovao je kompniju Panhard-Levassor.

Svjestan ograničenja koncepta kočije, Levazo je 1891. iznova konstruisao vozilo, s motorom sprijeda i stražnjim pogonom, te uveo mjenjač i vodeno hlađenje – samo da bi taj koncept, kojim je uistinu rođen automobil, ubrzo bio nazvan po Ponardu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Emil Levazo je 1895., u automobilu vlastite konstrukcije, s 2-cilindarskim motorom Daimler Phoenix, snage 4 KS pri 750/min, stvarno, ali ne i formalno pobijedio na trci od Pariza do Bordoa i nazad.

Sljedeće godine sreća mu je okrenula leđa. U pokušaju izbjegavanja psa tokom trke Pariz-Marsej-Pariz 1896. teško je stradao i ubrzo, ne oporavivši se, prije tačno 122 godine preminuo.

(autoportal.hr)