Početna Prijedorski region Na Dabru otvorena sezona na potočnu pastrmku

Na Dabru otvorena sezona na potočnu pastrmku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tradicionalni otvor ribolovne sezone na potočnu pastrmku održan je protekle subote na obalama rijeke Dabar gdje su se okupili sanski ribolovci i njihovi gosti.

Velika ribarska fešta povodom otvora ribolovne sezone na potočnu pastrmku održana je I ove godine kod ribarske kuće na obalama rijeke Dabar, gdje se okupio veliki broj sanskih ribolovaca i njihovih gostiju. Iako ribolovna sezona neprekidno traje, ribolov na potočnu pastrmku je vremenski ograničen u periodu između prvog oktobra i prvog marta.

Ribolovci smatraju da jedino ribolov na potočnu pastrmku zaslužuje da se nazove sportskim. Prema riječima predsjednika Društva sportskih ribolovaca “Sana”, Fehima Hadžiahmetovića, riječ je o događaju koji ima dugu tradiciju, a iz godine u godinu dobija na značaju i prerasta u pravu turističku atrakciju ovih prostora. Veliki broj sanskih ribolovaca i njihovih gostiju družio se i ovoga puta na obalama rijeke Dabar u blizini ribarske kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvor ribolovne sezone je godinama prerastao u društveni događaj od prvorazrednog značaja za Sanski Most, pa priliku da mu prisustvuju ne propuštaju ni Sanjani koji trenutno živce i rade u inostranstvu, a ni njihovi gosti. Sve je proteklo u lijepom i ugodnom druženju uz tradicionalne i nezaobilazne specijalitete i đakonije. Podsjećamo da je potočna pastrmka autohtona riba koja je veoma osjetljiva na svako zagađenje i onečišćenje.

Zbog toga se danas svrstava u ugrožene riblje vrste koje obitavaju u čistim i nezagađenim rijekama kao što su Dabar, Sanica ili Sana. Prisustvo potočne pastrmke u ovim rijekama je garancija o njenoj čistoći koju treba sačuvati za generacije koje dolaze i to je zadatak svih nas.

ASHA prodaja vozila