Početna Biznis Na cestu će tek za dvije godine, no stotine turskih građana već...

Na cestu će tek za dvije godine, no stotine turskih građana već kupuje prvi domaći automobil

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još od prve najave krajem 2017. godine, Turska i njeni građani s nestrpljenjem čekaju da vide dizajn i prototip prvog automobila domaće proizvodnje i dan kad će se on po prvi put naći na cesti. Iako još nisu objavljene ni fotografije prototipa, mnogi građani već se se odlučili za njegovu kupovinu.

“Iako imamo nešto više od dvije godine prije nego što auto stigne na tržište, stotine naših građana već izražavaju želju da uplate predujam i budu jedni od prvih kupaca ovog automobila”, rekao je za turske medije Gürcan Karakaş, direktor Turkey’s Automobile Joint Venture Group (TOGG), grupacije koju je formiralo pet najvećih turskih industrijalaca koji rade na razvoju prvog turskog automobila.

Zajedničko ulaganje

Podsjetimo, u novembru 2017. godine Turska se upustila u revolucionarnu inicijativu za proizvodnju svog prvog domaćeg automobila. Projekt je okupio najveće proizvođače i kompanije u državi u konzorcijumu koji uključuje Anadolu Group, BMC, Kök Group, Turkcell i Zorlu Holding.

Pet domaćih firmi sada imaju po 19% udjela u zajedničkoj grupaciji, a Savez komora i robnih razmjena Turske (TOBB) sa 5% udjela vodi zajedničko ulaganje u TOGG.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema najavama, automobil će biti spreman za masovnu proizvodnju do 2022. godine, a očekuje se da će izvoz započeti dvije godine kasnije. Očekuje se da će projekat donijeti 50 milijardi turskih lira bruto domaćem proizvodu i 7 milijardi lira deficitu tekućeg računa.
Projekat će otvoriti oko 20 000 radnih mjesta direktnim ili indirektnim zapošljavanjem.

Drugi pokušaj

Inače, ova zemlja je dugo čekala da ima svoju marku automobila. Pokušali su proizvesti svoj prvi automobil 1961. godine, no Devrim (Revolucija) je bio neuspio okušaj i proizvodnja je zaustavljena odmah nakon prvih prototipova.

Sada su preostale samo dvije godine prije nego što turska javnost konačno dočeka da na ulicama ima automobil domaće proizvodnje. Prve fotografije prototipa automobila trebale bi biti javnosti predstavljene u decembru.

Dental Studio Prijedor