Početna BiH Na budžetu slobodno još 1.429 mjesta

Na budžetu slobodno još 1.429 mjesta

Svršeni srednjoškolci u Republici Srpskoj koji nisu uspjeli da se upišu na željeni studijski program imaju novu šansu, a u drugom upisnom roku na raspolaganju im je 2.246 indeksa na fakultetima dva javna univerziteta, od kojih 1.429 na budžetu.

Univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu juče su raspisali konkurse za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija za akademsku 2021/2022. godinu u drugom upisnom roku.

Na banjalučkom Univerzitetu poslije prvog roka ostalo je 1.115 slobodnih mjesta, od kojih 756 za studente čije će školovanje biti finansirano iz budžeta. Najviše indeksa, 101, čeka vlasnike na Filološkom fakultetu, potom 99 na Akademiji umjetnosti, te 96 na Tehnološkom fakultetu.

Rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin rekao je za “Glas Srpske” da su u ovoj visokoškolskoj ustanovi zadovoljni rezultatima u prvom upisnom roku jer je ostalo manje slobodnih mjesta nego lani.

– Primjera radi, lani je nakon prvog upisnog roka na budžetu ostalo 900, a ove godine 756 mjesta. Očekujem da će nakon drugog upisnog roka najveći broj budžetskih mjesta biti popunjen i da će konačno broj brucoša biti veći – rekao je Gajanin i dodao da će, ukoliko na nekim studijskim programima i poslije ovog roka bude ostalo slobodnih mjesta na budžetu, biti raspisan i treći upisni rok.

Na fakultetima Univerziteta u Istočnom Sarajevu slobodno je još 1.131 mjesto, od kojih 673 na budžetu. Najviše indeksa, 347, na raspolaganju je na Filozofskom fakultetu, te 80 na Poljoprivrednom, dok mjesta ima na studijskom programu medicina na engleskom jeziku koji se izučava na Medicinskom fakultetu u Foči.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić podsjetio je da je ta visokoškolska ustanova lani, prvi put nakon deset godina, zabilježila povećanje broja upisanih studenata i dodao da očekuje da se zadrže na tom nivou i u predstojećoj akademskoj godini.

– Bilo bi fantastično kada bismo popunili sva preostala budžetska mjesta, ali nisam optimističan o tom pitanju. Očekujem da u drugom i eventualno trećem roku imamo blagi rast broja studenata u odnosu na prošlu godinu. Očekujemo proširenje liste na Medicinskom fakultetu – rekao je Kulić. Na pitanje zašto nije realno očekivati da bar budžetska mjesta budu popunjena, rekao je da je razlog i to što mnogi odlaze na studije u susjednu Srbiju.

– Nevjerovatno je da Republika plaća studij i da nema dovoljno kandidata, ali je to činjenica. Jednim dijelom do toga su dovele migracije, a drugim sve masovnija pojava odlaska na studij u Srbiju, da li zbog nekih ambicija same djece ili njihovih roditelja – rekao je Kulić naglasivši da kvalitet nastave na oba javna univerziteta u Srpskoj nije sporan i sigurno nije razlog za manjak studenata.

Prijemni ispit

Prijavljivanje kandidata za drugi upisni rok na oba javna univerziteta počinje 30. avgusta i trajaće do 3. septembra. Polaganje prijemnog ispita predviđeno je za 6. septembar, dok bi rezultati trebalo da budu poznati dva dana kasnije. Upis primljenih kandidata trebalo bi da počne 13. septembra i traje do 17. septembra.

Glas Srpske

ASHA prodaja vozila