Početna BiH Na birou i 20 doktora nauka: Posao najduže čekaju pedagozi i profesori...

Na birou i 20 doktora nauka: Posao najduže čekaju pedagozi i profesori fizičkog

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske prijavljeno je 77.445 nezaposlenih građana, od čega je dvadeset sa zvanjem doktora nauka.

Ovo su zvanični podaci Zavoda, zaključno sa 31. majem. Od 20 nezaposlenih doktora nauka, njih 11 je iz Banjaluke. Prema posljednjim informacijama, na posao u Srpskoj čeka i 59 magistara.

– Analizirajući broj evidentiranih doktora nauka po strukama i zanimanjima, vidimo da je najviše finansijskih radnika i ekonomista – šest osoba. Slična situacija je i s magistrima. Najviše je evidentirano finsijskih radnika i ekonomista – 16 osoba, te sedam pravnika – naveli su za Srpskainfo iz Zavoda za zapošljavanje.

Kako pojašnjavaju, prosječna dužina čekanja na zaposlenje na evidenciji nezaposlenih zavisi prije svega od stepena stručne spreme, zanimanja, dodatnih znanja i sposobnosti koje osoba posjeduje, pokretljivosti van mjesta prebivališta, koliko je aktivna u traženju posla, broja iskazanih potreba u tom zanimanju, kao i od broja nezaposlenih građana sa istim zanimanjem.

– Napominjemo, iako je na evidenciju Zavoda prijavljen veliki broj osoba sa zanimanjem finansijski radnik i diplomirani ekonomista, te diplomirani pravnik, od strane poslodavaca najveći interes je iskazan upravo za njima – precizirali su iz ove ustanove.

Na osnovu trenutnih pokazatelja, u okviru visoke stručne spreme, do zaposlenja najbrže dolaze profesori matematike, profesori matematike i fizike, profesori informatike, ljekari i diplomirani inženjeri elektrotehnike. Prosječna dužina čekanja na zaposlenje ovih građana je do godinu dana.

S druge strane, u Zavodu kažu da na posao najduže čekaju radnici prirodnih nauka – geografije, profesori fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, te pedagozi, s prosječnom dužinom oko dvije godine.

NAJVIŠE EKONOMISTA

Među nezaposlenima u Srpskoj, krajem maja, bilo je i 558 građana s master diplomom. I ovdje se ponavlja situacija kao sa doktorima i magistrima na birou; najviše je prijavljeno master finansijskih radnika i ekonomista – 88, zatim 45 pravnika, po 37 zdravstvenih radnika i psihologa, te 22 poljoprivrednika.

srpskainfo.com