Početna Kultura Muzej: Izložba grafika Olivere Basta

Muzej: Izložba grafika Olivere Basta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od danas pa do četvrtog januara posjetioci Muzeja Kozare imaće priliku da pogledaju samostalnu izložbu akademskog slikara Olivere Basta iz Banja Luke.. Riječ je o izložbi grafika drvorezi i linorezi, rađeni na ručno izrađenom papiru .

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić kaže da je u pitanju izuzetno dobra i snažna izložba grafika . Ovdje je prisutna sva likovnost, svi elementi grafike kao što su kompozicija, boja, sam koloristički pristup u radovima , naveo je Radonjić.

-Sve je podređeno tom nekom zajedničkom izrazu . Sva djela su povezana na način da izložba kao cjelina predstavlja izuzetno bogat vizuelni doživljaj. Čak i način na koji su slike opremljene odnosno uramljene u službi su kompletnog izložbenog doživljaja- rekao je Radonjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olivera Basta diplomirala je grafiku u Banjaluci i završila magistarske studije slikarstva. Ovo joj je 16-ta samostalna izložba, a izlagala je širom BiH i Srbije. Ima i preko 150 kolektivnih izložbi, širom svijeta. Motive za ovu izložbu, kako kaže, pronašla je u svom okruženju ili događajima pročitanim u književnim djelima, koje je svela na likovne znakove i prenijela na papir.

-Ovdje su predstavljena 34 rada na ručno rađenom papiru koje sama izrađujem . Predstavljeno je sedam malih formata, nekoliko velikih i desetak srednjih. Grafički papir izrađujem reciklažom pamučnog papira, koristim vrlo kvalitetne grafičke boje, a tehnikle su drvorez i linorez – istakla je Basta.

Ovo je peta izložba, ove godine, u prijedorskom muzeju, kaže Radonjić dodajući da je muzej organizovao i 15 digitalnih izložbi. Već u januaru najavljuje izložbu Nikoline Vuleta, a u martu Radmile Lizdek i Branka Milanovića.

kozarski.com

ASHA prodaja vozila