Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy na Twitteru se pohvalio da je vidio i u rukama držao Povelju Kulina bana prenosi Večernji.

– Prošloga vikenda, dok sam bio u Dubrovniku, imao sam privilegij i rijetku priliku vidjeti dokument koji svjedoči postojanju Bosne i Heregovine stoljećima – navedeno je u objavi na Twitteru.

Uz fotografiju je priložen i video Murphyja na kojem govori:

– Obožavam historiju. Studirao sam je, a čitavo desetljeće svoje karijere u Ministarstvu vanjskih poslova proveo sam živeći i radeći na Balkanu. Tako je i jedna od stvari u kojoj sam najviše uživao bilo upoznavanje historijske činjenice ove regije, a pogotovo povijesti BiH. Danas sam imao čast posjetiti Dubrovački arhiv i priliku da vidim jedan od utemeljiteljskih i najvažnijih dokumenata u historija BiH – Povelju Kulina bana iz 1189. godine. Bogata je i sjajna za izučavanje ova historija – od Kraljevstva Bosanskog, do Vojvodstva Hercegovačkog do Bosanskog Sandžaka, Sandžaka Hercegovačkog, Otomanske provincije Bosne, sve do današnje republike Bosne i Hercegovine. Dio nje je tragičan, poput posljednjeg rata od 1992. do 1995., ali jedna stvar koja je konstanta jesu ljudi Bosne i Hercegovine i njena historija. A ja sam optimističan i uvjeren da će ona biti temelj za sjajnu i prekrasnu budućnost za građane ove prelijepe zemlje.