BiH bez Amerike ne može – i tačka. Amerika u BiH radi ono što se mnogima u BiH ne dopada. Ali čvrsto će je štititi i diplomatski i vojno ako treba rekao je Murphy. Bošnjaci su u mnogo boljem položaju u odnosu na devedesete.

“Milorad Dodik krenuo je opasnim putem. Njegove prijetnje su uistinu neodgovorne, a njegova retorika je zapaljiva. Nemoguće je izvršiti secesiju od BiH, mi to nikad neće dozvoliti. On negira genocid u Srebrenici, prijeti da će oduzeti pravo na slobodu medija i okupljanja. Ali, gledajte, mislim da je dio razloga u tome da Dodik pokušava odvratiti pažnju od vlastitih promašaja i nemogućnost njegove vlasti da izbjegne stavljanje Republike Srpske pod financijsku hipoteku. Implikacije mogu biti ozbiljne. Ako vjeruje da će Sjedinjene Države stajati po strani dok on uporno bira voditi BiH putem konflikta, vara se. Štitit ćemo Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Murphy.

Nakon ovog sastanka bila je jasna i potpuna – suverenitet i teritorijalni integritet BiH je neupitan. Amerika stoji iza njega, a Srbija priznaje. Vučić se u svojoj informaciji nije baš hvalio terminom suverenitet. I sinoć je izgovorio samo da RS ima velikih problema sa imovinom. Izbjegao je riječi i entitetska i državna. No, nakon Beograda, Murphy se otvorio; ne govori više diplomatskim jezikom, a Dodik mu inače odgovora nediplomatski.

BiH je devedesetih vodila rat u koji su bile uključene Srbija, Crna Gora, Hrvatska i preživjela je iako je bila pod embargom na naoružanje.

Face tv