Početna Prijedorski region Muke pogranične opštine: Novom trebaju bebe i mladi da ostanu

Muke pogranične opštine: Novom trebaju bebe i mladi da ostanu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Negativni prirodni priraštaj, starenje i migracija stanovništva su najveći problemi opštine Novi Grad (Bosanski Novi) koji su uzrokovali da ova lokalna zajednica iz srednje razvijenih krajem prošle godine pređe u kategoriju nerazvijenih zajednica.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača za Srpskainfo priča da je od ukupno devet kriterijuma na osnovu kojih se rangiraju lokalne zajednice, pet kriterijuma imalo negativan trend i da se svi odnose na demografske pokazatelje.

– Što se tiče trendova koji se odnose na privredu, oni su sada pozitivni, međutim negativni demografski trendovi postaju sve veći ograničavajući faktor privrednog rasta – kaže on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drljača ističe da demografski problemi pogađaju čitav region, ali da u malim zajednicama kao što je Novi Grad postaju vidljiviji.

– Nužan je zaokret, te pojačavanje mjera populacione politike – ističe Drljača.

Prvi čovjek Novog Grada navodi da Strategija integrisanog razvoja opštine 2017-2026. definiše cilјeve budućeg rasta i razvoja.

– Da bi se podstakle investicije i zapošlјavanje, u 2020. godini radiće se na promociji lokalne privrede, preduzetništva i investicija, društvenog preduzetništva, te na podršci marginalizovanim grupama žena u razvoju biznisa – kaže Drljača i dodaje da Novi Grad želi da poveća privredne aktivnosti u sektoru turizma.

– Biće izrađen Zoning plan područja Une od značaja za turizam, što je u skladu i sa predstojećim aktivnostima Parka prirode „Una“ – kaže Drljača.

On najavljuje da će opština nastaviti sa subvencijama i podsticajima za privrednike i poljoprivrednike.

– Planiran je nastavak projekta „Uređenje i razvoj industrijske zone Polјavnice“, te unaprjeđenje saradnje sa dijasporom u cilju privlačenja investitora. Takođe, u planu je i rekonstrukcija autobuske stanice u Novom Gradu i osnivanje novog preduzeća – tvrdi on.

Drljača dodaje da je u protekle tri godine održan niz sastanaka sa predstavnicima vlasti BiH i Hrvatske kako bi granični prelaz u Novom Gradu bio otvoren za teretni saobraćaj.

– Krajem prošle godine smo dobili obavještenje da će se moći pristupiti postupku prekategorizacije graničnog prelaza nakon što se završi sanacija mosta između graničnog prelaza Novi Grad-Dvor, što će svakako biti jedan od naših fokusa i u narednom periodu – tvrdi on.

U Novom Gradu bi tokom godine trebalo da bude uloženo oko 600.000 KM u asfaltiranje lokalnih puteva. Biće nastavljen i projekat izgradnje vodovodnog sistema u naseljima Blagaj Rijeka, Blagaj Japra, Maslovare, Petkovac i Svodna, te modernizovana javna rasvjeta.

Drljača navodi da će nastaviti stipendiranje učenika i studenata, sufinansirati prevoz učenika, ulagati u pronatalitetnu politiku, te pružiti podršku Domu za starije osobe, sportskim organizacijama i brojnim drugim aktivnostima.

Budžet opštine Novi Grad za 2020. godinu planiran je u iznosu od 13.067.868 KM i veći je za 1.730.432 KM u odnosu na rebalans za 2019.godinu.

U ovoj lokalnoj zajednici ponosni su što su prošle godine dobili BFC sertifikat za povolјno poslovno okruženje.

Navode da su prošle godine imali subvencije za bilјnu i stočarsku proizvodnju u iznosu od 190.000 KM, te da su kroz projekat „Omladinska banka“ podržali 17 projekata neformalnih grupa mladih i stipendirali studenate sa 75.000 KM.

Za podršku pronatalitetnoj politici utrošili su 11.111, a za proširenje kapaciteta vrtića za još 30 djece uložili su 75.000 KM. Prošle godine rekonstruisan je i Dom za starije u Devetacima.

– Realizovane su kapitalne investicije za vodosnabdjevanje i otpadne vode u ukupnom iznosu od 320.000 KM, te za sanaciju, rekonstrukciju i izgradnju putne infrastrukture u iznosu od 1.506.431 KM-zaključuje Drljača.

Ne otpadu na Trgovskoj gori

Najvažnije aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine za Novi Grad je nastavak borbe protiv plana Hrvatske da odlaže nuklearni otpada na Trgovskoj gori.

Načelnik Novog Grada Miroslav Drljača podsjeća da je Vlada Republike Srpske u septembru 2019. proglasila Park prirode „Una“, jer postoji opasnost da će ta lokacija biti ozbiljno ugrožena, s obzirom na planiranu izgradnju odlagališta radioaktivnog i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji koja se nalazi u neposrednoj blizini granice i Une.

Prema ovoj odluci, Park prirode „Una“ se prostire na području opština Novi Grad, Kozarska Dubica, Krupa na Uni i Kostajnica, a za upravljanje parkom prirode u novembru 2019. godine osnovana  je javna ustanova sa sjedištem u Novom Gradu.

text, foto: srpskainfo.com

ASHA prodaja vozila