Početna BiH M:tel želi dominantan položaj na tržištu RS, Zvizdić reagirao

M:tel želi dominantan položaj na tržištu RS, Zvizdić reagirao

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine donijelo je zaključak kojim se obustavlja postupak po prijavi namjere koncentracije podnesene od strane privrednog subjekta Mtel a.d., „zbog odustajanja stranke“. Ovo je drugi ovakav zaključak u manje od mjesec dana.

Nije rečeno o kojoj se namjeravanoj akviziciji radi, odnosno koju kompaniju je Mtel namjeravao preuzeti.

Ovaj zaključan donesen je na 50. sjednici Konkurencijskog vijeća koja je održana 3. aprila, a informacija o tome objavljena je danas na stranici Vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je zanimljivo je da je sličan zaključan donesen i na prethodnoj, 49. sjednici Vijeća koja je održana 21. marta, podsjeća BiznisInfo.

Tada je također donesen „zaključak kojim je obustavljen postupak po Prijavi namjere koncentracije privrednog subjekta Mtel a.d., Banja Luka, zbog odustajanja stranke“, što je nekoliko dana kasnije objavljeno na stranici Vijeća. Ni tada nije rečeno od koje se akvizicije odustaje.

Podsjetimo da se u posljednje vrijeme u javnosti špekulisalo da Mtel namjerava preuzeti kompaniju Elta Kabel sa sjedištem u Doboju, koja je lider na tržištu kablovske televizije u RS.

Iz Mtela nikad nisu zvanično potvrdili namjeru kupovine Elte, ali su kazali da pregovaraju o preuzimanju jednog operatera u BiH.
Odgovorili Vijeću ministara BiH

Osim toga, Konkurencijsko vijeće je na posljednjoj sjednici 3. aprila donijelo mišljenje po zahtjevu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o “aspektu konkurencije koji se odnosi na postupanje Konkurencijskog vijeća u vezi sa izdavanjem odobrenja pojedinim telekomunikacijskim operaterima u BiH koji su u prethodnom razdoblju izvršili kupovinu više telekomunikacijskih privrednih subjekata u BiH“.

Iako se u ovoj tački ne navode imena kompanija, jasno je da je riječ o Mtelu, koji je prošle godine kupio firme Blicnet Banjaluka i Telrad net Bijeljina, koje su prešle u njegov posjed početkom ove godine, piše BiznisInfo.

Nakon toga su se, podsjetimo, pojavile sumnje da kompanija preuzima dominantni položaj na tržištu RS kada je riječ o uslugama distribucije televizijskog sadržaja i interneta.

Iz Mtela to dobacuju i tvrde da njihov udio ne prelazi 40 posto na državnom nivou, što je zakonom propisana granica kojom se utvrđuje dominantni položaj.

Mtel je odranije vlasnik i sarajevske firme Logosoft.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je nedavno da će tražiti objašenje od Konkurencijskog vijeća o odobrenim i planiranima akvizicijama Mtela u BiH, a upravo u svjetlu pitanja da li banjalučka kompanija preuzima dominantni položaj na tržištu RS.