Početna Politika Masovni protesti u Banjoj Luci 02. oktobra

Masovni protesti u Banjoj Luci 02. oktobra

“Dosta je bilo terora, progona, jednoumlja”: Vukanović objavio datum protesta u Banjaluci

“Narod se mora suprostaviti nasilju, jer je sloboda govora zagarantovana Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima iz 1950. godine, i mora se iskazati bunt i nezadovoljstvo velikim narodnim protestom koji će se održati u subotu 2-og oktobra od 17 ili 18 časova na Trgu Krajine”, rekao je narodni poslanik Nebojša Vukanović koji je najavio proteste u Banjaluci, 2. oktobra na Trgu Krajine.

“Nasilje, progon i tiranija režima prema slobodnim ljudima, novinarima, medijima i organizacijama doživljava kulminaciju nevjerovatnim nasrtajima na BN televiziju, pokušajima gašenja emitovanja signala najgledanije televizije na predajnicima širom Srpske i BiH. Iako ima dovoljno prostora na repetitorima da se omogući emitovanje digitalnog signala, Rpo nalogu Milorada Dodika ukida se i ne dozvoljava emitovanje signal BN televizije preko repetitora RTRS-a, sa ciljem da se ova medijska kuća uguši i uništi, a ovo sramno nasilje, diskriminacija i nezakonite odluke predstavljaju vrhunac tiranije i jednoumlja totalitarnog sistema”, rekao je Vukanović.

Dodao je da se narod mora suprostaviti nasilju, jer je sloboda govora zagarantovana Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima iz 1950. godine, i mora se iskazati bunt i nezadovoljstvo velikim narodnim protestom koji će se održati u subotu 2-og oktobra od 17 ili 18 časova na Trgu Krajine.
Kako se motivisati za vežbanje

“Dosta je bilo terora, progona, jednoumlja, nasilja, montiranih staljinističkih procesa i drakonskih kazni, vrijeme je da narod ustane i kaže DOSTA JE! Moramo pokazati jedinstvo, solidarnost i odlučnost, boriti se da odbranimo slobodu, i pozivam sve da izađu na ulice, dođu na Trg Krajine i narodni protest koji skupa i složno organizuju lideri opozicionih stranaka, poslanici Narodne skupštine, gradonačelnik Banjaluke, Bijeljine i ostalih gradova širom Srpske. Posebno apelujem na akademsku zajednicu, profesore, novinare, intelektualce, udruženja građana i nevladine organizacije da progovore i priključe se u organizaciji skupa borbi za normalan i slobodan rad svih medija, slobodu govora i mišljenja”, ističe i dodaje da sloboda nema cijenu i vrijedi više od svog blaga ovog svijeta.

Narodna poslanica Jelena Trivić napisala je da su spremni i odlučni da protestima i narodnim buntom ne dozvole režimu uskraćivanje i gušunje slobode medija!

“Ovo ne bi bio prvi put da protestima tjeramo vlast da odustane od suludih ideja, a sve u skladu sa Ustavom Srpske koji predviđa javni protest kao vid izražavanja stava naroda protiv organa vlasti. Kao odgovorni političari spremni smo predvoditi ove mirne proteste. Već dugo na političkoj sceni jedna politička struktura želi da nametne jednoumlje kao model ponašanja. Sada to čine udarom na privatnu televizijsku kuću samo zato što im se ne sviđa uređivačka politika te kuće. Narod postaje talac jednog čovjeka koji ne može da istrpi kritike i činjenicu da narod ima pravo da čuje i drugu stranu priče od one koja mu se servira iz zarobljenih institucija i zarobljenog javnog RTV sistema Republike Srpske”, rekla je Jelena Trivić.

Dodaje da je udar na BN televiziju udar na demokratiju i medijske slobode.

“Svi dobro znamo ko je na čelu RAK-a, iz kojeg kabineta je došao na mjesto direktora RTRS, a odatle na mjesto direktora RAK-a. Gušenje medijskih sloboda, na potpuno nelegitiman način, biće uvod u kraj jednog režima, koji u nemoći da nametne svoju volju i mišljenje svima, klizeći u jednoumlje, zapravo budi duh ljudi da se protiv jednoumlja bori. Zato 2.10. na Trgu Krajine u Banjoj Luci, trebamo da budemo složni i solidarni u odbrani prava na slobode medija, iskažemo svoj bunt protiv gušenja medijskih sloboda, povedemo narod i ispostavimo svoje zahtjeve vlastima”, rekla je Jelena.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković takođe je pružio podršku protestima.

” Pridružujem se mom saborcu Vukanu, jer je u ovom trenutku potrebno JEDINSTVO SVIH NAS! BLOKADA i GAŠENJE pojedinih medija je uvod u sve druge blokade koje danas viđamo u cijeloj Republici Srpskoj! Još jedna od najočiglednijih blokada jeste i BLOKADA BANJE LUKE! Spremni smo da još jednom, jasno, pred narodom iznesemo naše stavove, ali i zahtjeve prema vlasti u Republici Srpskoj, ali i prema onima koji sve ovo rade”, napisao je Stanivuković.