Početna Pozitivne priče Mostarski paroh Krulj: Došli smo u Gacko da damo podršku imamu

Mostarski paroh Krulj: Došli smo u Gacko da damo podršku imamu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon incidenta koji se dogodio u subotu u večernjim satima ispred džamije Mehmedage Zvizdića u Gacku, u prostorijama medžlisa Islamske zajednice Gacko održan je sastanak predstavnika Islamske zajednice i Srpske pravoslavne crkve.

Istaknuto je da ovaj događaj neće uticati na dobro izgrađene i korektne odnose ove dvije vjerske institucije.

Sastanku su prisustvovali i mostarski muftija i mostarski paroh koji su osudivši ovaj događaj poslali poruke mira i zajedništva, te da institucije treba da rade svoj posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mi smo svi zgroženi, poniženi. Došli smo u Gacko da damo podršku našem imamu, u ime naše eparhije, vladike i svih sveštenika. Da osudimo i pozovemo institucije da se taj akt sankcioniše, ukoliko se radi o bolesnoj osobi da se pruži adekvatno liječenje“, kazao je mostarski paroh Radivoje Krulj.

„Jako je važno da smo danas zajedno u sjedištu Islamske zajednice u Gacku, predstavnici Islamske zajednice i Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, osudili ovaj necivilizacijski atak i dali zajednički snažnu, bratsku, poruku našem glavnom imamu i njegovoj porodici. Ovaj atak neće utjecati na atmosferu vrlo korektnih, izgrađenih odnosa između ove dvije vjerske zajednice i na sve ono što su vjerske zajednice do sada uradile na planu mira. Sigurnost ovim atakom nije narušena. Jasno je o kakvom se profilu osobe radi. Ovdje valja poslati poruku nadležnim organima vlasti da preduzmu sve što treba preduzeti. Za nas u ovom slučaju, takva poruka ide u javnost iz Gacka, nedvosmislena osuda naših prijatelja iz Pravoslavne crkve. Njihova podrška i njihovo stajanje da se pruži podrška imamu je jako važna”, rekao je muftija Salem Dedović.

Svi učesnici sastanka istakli su značaj izgradnje mira i povjerenja i osudili ovaj događaj rekavši da je riječ o necivilizacijskom činu

Pripadnici SIPA-e lišili su slobode Danela Rajkovića zbog sumnje da je počinio krivično djelo izazivanja, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrepeljivosti. Naime, on je ispred gačanske džamije izvršio veliku nuždu. Radi se o psihički nestabilnoj osobi koja je prije 12 godina bacila bombu roditeljima.

Dental Studio Prijedor