Početna Humanost Mostarki Adaleti Husić potrebna pomoć

Mostarki Adaleti Husić potrebna pomoć

Adaleta Husić je 33-godišnja djevojka iz Mostara koja je prije dvije godine teško oboljela od dvije srodne autoimune neizlječive bolesti. Od tada počinju njene borbe sa raznovrsnim institucijama u svrhu ostvarivanja zdravstvenog osiguranja, a izgubljenog tokom raznih poslova gdje poslodavci nisu plaćali doprinose.

Kroz hitne prijeme u “Općoj bolnici Bjelovar” gdje je radila na sezoni dolazi do saznanja o mogućoj dijagnozi Ulcerozni Colitis/Morbus Crohn. Po preporuci zdravstvenih radnika iz “OB Bjelovar” u svojoj matičnoj državi obavlja pretrage zbog uspostavljanja konačne dijagnoze. Pretrage vrši u privatnoj poliklinici “Vitalis” u Mostaru.

Nakon obrade PHD nalaza u Sarajevu potvrđena je dijagnoza Ulcerozni Colitis na granici sa Kronovom bolešću. Glavne simptome bolesti odlikuju krvave i učestale stolice, koje izuzetno iscrpljuju organizam, što dovodi do poremećaja metabolizma, sideropenične anemije, nesnosnih bolova i grčeva u abdomenu, oscilacija u krvnom tlaku i tjelesne temperature, opadanja imuniteta, te ostalih nutrijenata u organizmu.

Način života, fizičke aktivnosti i prehranu morala je promijeniti iz temelja. Životne aktivnosti morala je prilagoditi zdravstvenom stanju organizma koji iziskuje minimalne napore. Prehrana se bazira isključivo na krono ishrani koja zahtijeva zdrave namirnice što dodatno otežava finansijske mogućnosti.

Kako bi prehrana bila adekvatna upotpunjuju je medicinski pripravci kao što su: Ensure, Prosure, Supportan, Vivomixx, VSL3, te mnogi drugi uključujući i probiotike, a kojih nema kupiti u BiH, niti su uvršteni u program esencijalne liste.

Uz skupocjenu terapiju lijekovima: mesalazinom, imunosupresivima, kortikosteroidima, pripravcima željeza, često je morala primati transfuziju krvi koja je kod nje veoma rijetka (0-). Kad navedena terapija nije efektivna ljekari pristupaju primjeni biološke terapije do koje se teško dolazi, jer se treba proći komisija koja uključuje prethodno pripremljenu papirologiju i mnogo novca.

Život mlade osobe sa ovakvom dijagnozom veoma je otežan, jer se svodi na borbu za preživljavanje, koje uključuje plaćanje režija i namirnica, higijenskih potrepština, te potragu za poslom koji se fizički može izdržati, a da vas pritom poslodavac i radne kolege ne diskriminišu.

Nije vjerovala da će joj se život tako naglo okrenuti u najljepšim godinama života. Stoga, ovim putem upućen je apel svim ljudima dobre volje da svojim doprinosom pomognu onoliko koliko su u mogućnosti, kako bi Adaleti olakšali život.

Kako pomoći?

Za uplate iz inostranstva otvoren je devizni račun u eurima:

Adaleta Husić

Fra. Lucijana Kordića 13, 88 000 Mostar (BIH).

IBAN: BA39

3381302877482988

SWIFT CODE: UNCRBA22

UniCredit bank d.d Mostar.

Za uplate iz BiH otvoren je tekući račun u konvertibilnim markama:

Adaleta Husić

3381302538216079

UniCredit bank d.d Mostar.

 

Prijedor24.com