Početna Humanost “Mom djetetu niko neće da pomogne, godinu dana je bolesno. Ustajem noću...

“Mom djetetu niko neće da pomogne, godinu dana je bolesno. Ustajem noću samo da provjerim da li je živ”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mom djetetu niko neće da pomogne, godinu dana je bolesno. Njegova terapija je 3.188 KM niti pomaže Fond zdravstvenog osiguranja USK, niti ministarstvo zdravlja. Jutros sam bila kod načelnika Mersudina Nanića nije me htio saslušati. Bespomoćna sam jer moje djete zbog administrativnih procedura ne može dobiti lijek i jer mislim da će umrijeti. Ustajem noću samo da provjerim da li je živ”, ogorčeno za BUKU priča Selvedina Dević, majka trogodišnjeg Arslana, dječak koji boluje od rijetkog oboljenja – markofag koje nagriza jetru i kosti i koji ne može živjeti bez lijeka Kineret. Arslanu nema života bez ovog lijeka, svaki dan treba primiti injekciju u naredne dvije do tri godine. Procjena je ljekara da će nakon ovog perioda Arslan potpuno ozdraviti. Ali za život treba lijek naredne dvije do tri godine.

A lijeka u Bosni i Hercegovini nema. Nadležne institucije, koje ovo nikako nisu smjele dozvoliti, ne poduzimaju apsolutno ništa, a nezaposlenoj i samohranoj majci, te aktivistima koji su se uključili u rješavanje ovoga problema iz dana u dan ponavljaju da su takve administrativne procedure i zakoni.

Portal Buka je takođe tražio odgovore, prvi put 10.11. od Fonda zdravstvenog osiguranja USK, drugi put 10.12. i od Fonda i od resornog ministarstva zdravlja. Bezuspješno – niko se nije udostojio ni javiti, ni objasniti zašto se trogodišnje dijete našlo u ovakvoj situaciji i zašto ne čine ništa da promijene procedure koje očigledno ne funkcionišu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakoga u ovoj zemlji trebalo bi da uplaši činjenica da je Arslan danas živ samo zahvaljujući humanim ljudima koji su se posljednja dva mjeseca organizovali, kupovali i dostavljali lijek iz Hrvatske.

Sutra u Bužim, gdje živi maleni Arslan, lijek za narednih 14 dana donosi aktivista i humanitarac iz Gradiške, Dragoslav Šinik, koji je od pojave pandemije, zbog nestašice pojedinih lijekova, povezao na stotine ljudi iz regiona, kako bi djeca u BiH nastavila nesmetano da ih dobijaju. Upravo je Šinik i dostavio lijek oba puta.

Zahvaljujući humanim ljudima Šinik je po treći put preko društvene mreže Facebook skupio novac za nabavku lijeka u Hrvatskoj. Ovaj put za 14 dana.

Za BUKU podsjeća da je problem nastao kada je Fond zdravstvenog osiguranja USK izdao rješenje da se uplate sredstva za lijek po predračunu apoteke u Velikoj Kladuši u iznosu od 3.188 KM. Nažalost, apoteka ga je obavijestila da ne može nabaviti ovaj lijek, pa je tražio u susjednim zemljama i našao u Hrvatskoj, gdje njegova cijena iznosi daleko manje – 2.250.00 KM. Nakon toga se Fond u USK izjasnio da ne može plaćati sredstva za lijek u inostranstvu, niti može novac dati porodici kako bi oni platili traženi iznos. Stoga je Šinik odlučio da putem društvenih mreža obavijestiti javnost o slučaju malenoga Arslana i prikupi novac za lijek.

Međutim skupljanje novca preko društvenih mreža nije i ne smije da bude rješenje. Pristup zdravstvenim uslugama treba biti omogućen svakome u ovoj zemlji, a ako to nije slučaj, treba mijenjati sporne zakone i odluke. Druge opcije nema.

ASHA prodaja vozila