Početna BiH “Moguće uvođenje obaveznog nošenja maski na otvorenom”

“Moguće uvođenje obaveznog nošenja maski na otvorenom”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutne preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske na snazi su do 20. jula, a Institut će do tada pripremiti određene preporuke koje će uputiti Republičkom štabu za vanredne situacije, a koje se odnose na mogućnost uvođenja obaveznog nošenja maski na otvorenom.

Rekao je to na današnjoj konferenciji predstavnikja Instituta v.d. direktora ove institucije Branislav Zeljković.

Zeljković je istakao da se nastavlja loša epidemiološka situacija, te da je akcenat Instituta na poštovanju preporučenih zaštitnih mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Zdravstveni sistem u Republici Srpskoj pod ogromnim je pritiskom zbog povećanog broja pozitivnih lica, jer se povećava i broj osoba na bolničkom liječenju. U skladu s tim povećava se i broj lica koji su pod zdravstvenim nadzorom u kućnoj izolaciji – rekao je Zeljković novinarima u Banjaluci.

Zeljković je naglasio da se posebno apeluje na pozitivna lica koja su u kućnoj izolaciji i lica koja su pod zdravstvenim nadzorom, da striktno poštuju preporuke Instituta, da prate svoje zdarvstveno stanje i izvješatavaju nadležne ljekare kako bi se moglo adekvatno reagovati u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja.

Vršilac dužnosti republičkog zdravstvenog inspektora Milica Matijević najavila je da će inspekcije u narednom periodu pojačati kontrole zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Prema njenim riječima, u prethodnom periodu su u punom kapacitetu bili angažovani kako republički inspektori, tako i inspektori u lokalnim zajednicama.

– Protekla dva vikenda urađeno je više od 1.000 kontrola privrednih subjekata, od kojih je 46 bilo neurednih, te smo izrekli kazne od 52.000 KM. Kazne su izrečene zato što nisu dosljedno poštovane preventivne mjere, održavanje fizičke distance, broj lica u zatvorenom prostoru i korišćenje lične zaštitne opreme – napomenula je Matijevićeva.

Ona je dodala da će tokom vikenda biti pojačane kontrole u ugostiteljskim objektima, posebno u poslijepodnevnim časovima.

Učesnici konferencije su pozvali građane da poštuju propisane mjere.

glassrpske.com

ASHA prodaja vozila