Početna BiH “Moguće da će se neke mjere u RS ojačati”

“Moguće da će se neke mjere u RS ojačati”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je u naredna dva dana sjednicu Republičkog štaba za vanredne situacije i novu procjenu epidemiološke situacije u Srpskoj.

Dodik je naglasio da je moguće da će se neke mjere zaštite dodatno ojačati zbog povećanog broja zaraženih.

“Isto tako treba reći da broj zaraženih nije one težine kao što je to bilo na početku i da je snaga samog virusa nešto manja, ali jeste zabrinjavajuća sa stanovišta broja zaraženih ljudi”, istakao je Dodik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je ponovio da je jedini način suprostaviti se virusu samodisciplina i pridržavanje mjera zaštite koje saopštavaju stručni organi.

“U tom pogledu apsolutno nema zamjene za takvo jedno ponašanje, inače ćemo morati preduzimati restriktivne mjere”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

On je dodao da neke zemlje u okruženju reaktviraju određene mjere, Crna Gora ponovo zatvara granice, to čini i Hrvatska.

“Vidjećemo na koji način ćemo se odnositi prema tome, nije korektno i nije fer da granice BiH budu otvorene za građane Hrvatske, a da građani BiH ne mogu da preko Hrvatske ili Sloveije da idu dalje. Naš princip u tom pogledu će biti da se pokuša napraviti neka vrsta reciprociteta i da granice budu jednako otvorene ili zatvorene za sve”, rekao je Dodik.

On je naveo da postoji zabrinutost sa stanovišta činjenice što se virus održava i da to nije specifičnost koju ima Republika Srpska.

Dodik je naveo da Srpska ne slijedi nikog kada je riječ o tome, te je napomenuo da je prva preduzela najrigoroznije mjere u borbi protiv širenja virusa korona.

“Nemojte misliti da to nećemo učiniti čim osjetimo ili budemo dovoljno uvjereni da virus korona svojim širenjem ugrožava živote ljudi. Stručnjaci kažu da virus korona nije te snage da je masovno opasan. Ja to ne znam, može se dogoditi sutra da jeste. U tom pogledu Izvršni komitet SNSD-a je naglasio da je neophodno okupiti sve stručne snage da daju procjenu i ono što oni kažu, mi ćemo se tako i ponašati”, rekao je Dodik.

On je naglasio da Srpska ne robuje nikakvom modelu, već da samo pokušava da zaštiti svoje građane.

Srpska je, prema izvještajima koji su predočeni, kaže, obezbijedila dovoljno medicinakog materijala i opreme koji prate epidemiju.

“Kada je riječ o zaštitnim maskama, možemo da budemo mirni nekoliko mjeseci, a trajno smo riješili pitanje respiratora. Svi respiratori koje smo nabavili u periodu pandemije virusa korona su u Srpskoj. Neki su još po carinskim skladištima i čeka se njihovo carinjenje. Nijedan nije uplaćen, a da nije stigao u Srpsku”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srpska ima dovoljno potencijala u tom pogledu, a da li će karantini biti ponovo otvarani ili neće, to će predočiti stručnjaci iz te oblasti.

Budući da ima zahtjeva za određene aktivnosti, kao što su svadbe i drugo, Dodik smatra da će doći do proširenja broja lica koja mogu da se nađu u zatvorenom prostoru, možda oko 200 uz predizimanje svih mjera, među kojima je nošenje zaštitne maske, dezinfekcija i ostalo.

O tome će, kaže on, odlučivati Republički štab za vanredne situacije koji će održati sjednicu sutra ili u utorak, 23. juna u Banjaluci.

Dodik je naveo da je prethodne noći je u Banjaluci kažnjeno 56 vlasnika vlasnika objekata, ali da je to stvar inspekcije.

“Mora se obezbijediti da se poštuju mjere odnosno da ugostiteljski objekti poštuju radno vrijeme do 23.00 časa. Da li je bilo 60 objekata i da li pet objekata nije obuhvaćeno, pozivam onog ko može da ima relevantne podatke da to i predoči nadležnim institucijama”, naveo je Dodik.

Dodik je naglasio da je prva mjera novčana kazna, a kasnije će biti zabrana rada objekta koji se ne bude pridržavao mjera.

Srna