Početna BiH Moguća modifikacija mjera ukoliko se epidemiološka situacija pogorša

Moguća modifikacija mjera ukoliko se epidemiološka situacija pogorša

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da će Institut i dalje pratiti epidemiološku situaciju i ukoliko bude pogoršanja davati prijedloge za modifikaciju postojećih mjera i predlagati nove.

Zeljković je poručio da zdravlje treba da bude na prvom mjestu, te pozvao građane da praznike proslave u krugu porodice, kao i na solidarnost prilikom poštivanja mjera.

– Najveći dio građana se pridržava mjera i to treba nastaviti. Virus se brzo širi, posebno ako se ne poštuju mjere – napomenuo je Zeljković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodeći da u nekim zemljama potpuno zatvaranje, nije dalo rezultate kada je riječ o boljoj epidemiološkoj situaciji, Zeljković je istakao da je najbolje raditi na više nivoa, odnosno pratiti i predlagati mjere koje su sprovodive među samom populacijom.

– Kontrolni organi rade svakodnevno, ali nije cilj kažnjavanje, nego edukacija stanovništva kada je riječ o primjeni mjera – rekao je Zeljković večeras za RTRS.

On je naveo da Institut svakodnevno analizira epidemiološku situaciju i da su u skladu sa tim predlagali mjere, te da Republički štab za vanredne situacije analizira cjelokupnu situaciju kada je riječ o funkcionisanju sistema.

– Ono što možemo reći jeste stabilizacija epidemiološke situacije kada je riječ o lokalnim zajednicama, a samim smanjenjem broja pozitivnih na virus korona imamo manje opterećenje na zdravstveni sistem – rekao je Zeljković.

On je naglasio da je u ovoj situaciji najvažnija odgovornost pojedinca, a cilj je tokom narednih praznika zadržati situaciju i ući u mnogo bolju polovinom, odnosno krajem januara.

Zeljković je rekao da je cilj smanjiti broj pozitivnih lica na dnevnom nivou, a samim tim i pritisak na domove zdravlja i bolnice, nakon čega se, kako je naveo, smanjuje i pritisak na građane kada je riječ o mjerama.

Vršilac dužnosti glavnog republičkog zdravstvenog inspektora Milica Matijević rekla je da će u narednom periodu biti pojačan inspekcijski nadzor u vezi sa poštivanjem epidemioloških mjera, te navela da će akcenat biti na visokorizičnim subjektima kao što su trgovački i ugostiteljski objekti, frizerski i kozmetički saloni, sredstva javnog prevoza.

– Cilj inspekcije nije kažnjavanje, već da se poštuju propisane epidemiološke mjere kako bismo zaštitili zdravlje i živote građana Srpske – naglasila je Matijevićeva.

Ona je istakla da oni koji poštuju propise ne treba da se plaše, dok će oni koji ih krše biti sankcionisani u skladu sa zakonom.

Matijevićeva je navela da je u prethodnih sedam mjeseci izvršeno više od 30.000 inspekcijskih kontrola poštovanja epidemioloških mjera.

– U 379 slučajeva smo imali utvrđene nepravilnosti i sankcionisani su novčanim kaznama u ukupnom iznosu većem od 400.000 KM – rekla je Matijevićeva

Srna

ASHA prodaja vozila