Početna BiH MOGUĆ POVRATAK NA ČAS OD 45 MINUTA Dvije sedmice nastave u školskim...

MOGUĆ POVRATAK NA ČAS OD 45 MINUTA Dvije sedmice nastave u školskim klupama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Školska nastava u Republici Srpskoj u posebnom režimu traje već 15 dana. Kao što se i očekivalo, novi virus korona je potvrđen kod nekoliko učenika i nastavnika, a nadležni situaciju ocjenjuju zadovoljavajućom.

Najvažnije je to što škole nisu izvor zaraze. Po posljednjim dostupnim podacima, koje je saopštila ministarka prosvjete Natalija Trivić, novi virus korona potvrđen je kod 15 učenika i sedam nastavnika i drugog osoblja u školama. U školama u RS ima oko 150.000 učenika i zaposlenog osoblja.

U Institutu za javno zdravstvo RS saopštili su da je kod ukupno 66 djece predškolskog i školskog uzrasta potvrđen novi korona virus. Najnovije podatke će vjerovatno nadležni u Institutu da saopšte danas, jer su i najavili da će analizirati prvih 14, odnosno 28 dana nastave jer je to najbitniji period sa stanovišta epidemiološke situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od toga će da zavisi i to da li će neke mjere u školama biti korigovane i/ili će biti uvedene neke nove.

– Pratićemo situaciju. Možda će časovi biti produženi na 45 minuta 1. decembra, ali se to mora procjenjivati. Ovo je novo i za kolege u obrazovnom sistemu – rekao je nedavno ministar zdravlja Alen Šeranić.

On kaže da početak nove školske godine zavisi od nas samih, od stanja u samoj lokalnoj zajednici.

Ističe da je Institut za javno zdravstvo dobio jasne preporuke kako da epidemiološki prate situaciju, usredsređujući se na broj zaraženih u lokalnim zajednicama.

– Donoseći odluku o početku škole u klupama, rukovodili smo se i preporukama evropskih i svjetskih centara, među kojima je Evropski centar za kontrolu bolesti. Po njihovim podacima, gotovo je neznatan broj djece u Evropi koja su se zarazila virusom korona u okviru same škole – rekao je  Šeranić.

Dodaje da je evidentno da su se djeca inficirala u porodičnim klasterima i tako donosila virus u školu.

– Kada male đake pitam da li im je drago što idu u školu, oni kažu da jeste, ali bi voljeli da su zajedno svi, da im razred nije podijeljen. Djeca priželjkuju da se druže kao i prije  – kaže za Srpskainfo Željka Opačić, direktorka banjalučke OŠ “Ivo Andrić”, u kojoj je u provoj sedmici nastave potvrđen virus kod jednog đaka.

– Ja sam i majka troje djece i znam da djeci nije lako odrastati. Sigurno bi značio povratak u normalne tokove, ne samo nastave, već i sekcije i manifestacije, gdje imamo povratnu informaciju da živi škola. A sada imamo jednu tužnu sliku. Pratimo nastavu koliko nam dozvoljava vrijeme. U svakom slučaju, zahvalni smo i na ovome u odnosu na proljeće kada je nastava u klupama prekinuta – dodaje Opačićeva.

Ona vjeruje da će higijensko-epidemiološke službe i ostali nadležni da procijene kada će škole biti spremne da se vrate na časove od 45 minuta.

Kada da djeca ne dolaze u školu

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić napomenuo je da djeca nikako ne bi smjela da idu u školu sa temperaturom iznad 37 stepeni, već da u tom slučaju treba da se jave nadležnom ljekaru.

Kada je riječ o mogućnosti da usljed virusa korona budu zatvarane škole, Šeranić je naveo da se ne može govoriti o apsolutnoj situaciji, te da će u tom smislu biti potrebno uzeti u obzir mnogo toga.

srpskainfo.com

ASHA prodaja vozila