Početna BiH Mogu li Mostar ili Banja Luka do titule Evropske prijestonice kulture

Mogu li Mostar ili Banja Luka do titule Evropske prijestonice kulture

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Brisela će danas tačno u podne biti saopćena konačna odluka o tome koji je grad ponio titulu Evropske prijestonice kulture (EPK) 2024.

Važna je to odluka za BiH, budući da se za ovu prestižnu titulu iz naše zemlje bore čak dva grada, Mostar i Banja Luka.

Tako je BiH prva zemlja iz koje su se za EPK prijavila dva grada i koja su se, zanimljivo, oba našla u finalu, a uz njih u utrci se našao još norveški Bodo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Delegacije sva tri grada jučer su pred deseteročlanim panelom EPK u sjedištu Evropske komisije u Briselu u trajanju od pola sata prezentirali svoje projekte, nakon čega je uslijedila sesija u okviru koje su timovi, praktično, branili svoje kandidacijske knjige.

Kako smo saznali jučer iz Brisela, prva na redu je bila Banja Luka, potom Bodo, dok je Mostar u poslijepodnevnim satima dobio termin za prezentaciju. S delegacijama naših timova u Briselu su i oba gradonačelnika, Ljubo Bešlić i Igor Radojičić.

Mostar se za ovu krunu takmiči programskim konceptom pod nazivom „Sve je premostivo“, a kandidacijska knjiga Banje Luke glasi „Suprotnosti se privlače“.

Zanimljivo je i to da se uoči odlaska delegacija naših gradova spominjala i mogućnost da Mostar i Banja Luka dobiju podijeljeno domaćinstvo.

ASHA prodaja vozila