Pad proizvodnje mlijeka na području Unsko-sanskog kantona je toliko drastičan da nam prijeti nestašica mlijeka već u prvim mjesecima naredne godine, tvrdi Ermin Veladžić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa u Unsko-sanskom kantonu.

“Uzbunjujući je podatak da je u trećem kvartalu ove godine došlo do smanjenja proizvodnje mlijeka od 20 posto u odnosu na prošlu godinu i ta dubioza samo raste. Unsko-sanski kanton učestvuje s 30 posto u ukupnoj proizvodnji mlijeka kada je riječ o Federaciji BiH, a do ovakve situacije je dovelo poskupljenje repromaterijala i energenata u poljoprivrednoj proizvodnji. Ta poskupljenja iznose od 100 do 300 posto”, kaže Veladžić.

Prema njegovim riječima, sve to nije praćeno povećanjem otkupne cijene mlijeka koja je uvećana za tek 15 feninga po litru i danas iznosi 65 feninga. Kako bi proizvodnja bila rentabilna, kaže on, otkupna cijena bi trebalo da iznosi barem jednu marku po litru, dok je niža cijena od toga gubitak za proizvođače.

“S druge strane, mlijeko u prodavnicama je drastično poskupjelo, od jedne do 1,5 maraka po litru i mi ne znamo zbog čega je to tako. Sumnjamo da su u pitanju špekulacije i da taj dio kolača nezasluženo dijele otkupljivači i trgovci, iako su farmeri ti koji nose ovu proizvodnju”, tvrdi Veladžić. Prema njegovim riječima, teškom stanju je doprinijela i suša, koja je uništila značajan dio stočne hrane, a zbog poskupljenja ni proljetna sjetva nije kvalitetno provedena.

Dodaje kako su fameri na području USK u posljednjih nekoliko mjeseci značajno redukovali broj muznih grla, a mnogi od njih su se preorijentisali na tov i proizvodnju mesa, koja je manje zahtjevna i s nižim troškovima.

“U posljednjem kvartalu ove godine nastaviće se pad proizvodnje mlijeka, a potpuni krah nas očekuje početkom iduće godine. Tendencije su takve i ništa ne može spriječiti takav ishod, jednostavno nema muznih grla i nema hrane. Ko će uvoziti nova grla uz ovakve cijene, to jednostavno nije rentabilno”, kaže Veladžić.

Prema njegovim riječima, ovakva situacija je crveno svjetlo za uzbunu, prije svega nadležnih u Federaciji BiH, ali i Unsko-sanskom kantonu.

“Sredstva koja su izdvojena i isplaćena za poljoprivredu u vidu poticaja pojeli su inflacija i poskupljenja. Poticaji nisu mogli pratiti poskupljenja i morala bi se hitno izdvojiti dodatna sredstva za spas poljoprivrede. Niko ne može reći da u budžetima nema novca, svjedoci smo da ima, a drugi uslov je drastično povećanje otkupne cijene mlijeka. Bez toga mljekarstvo je osuđeno na propast”, ističe Veladžić.

Nezavine