Proizvođači mlijeka u Republici Srpskoj traže da otkupna cijena mlijeka bude minimalno 1,20 KM po litri, što je za više od 50 posto veća cijena od trenutne.
Inače, trenutna otkupna cijena mlijeka u RS zavisno od klase kreće se od 0,53 do 0,80 KM.

– Na sastanku sa proizvođačima tražili smo da cijena bude minimalno 1,20 KM po litri. Trenutno prodajemo od 0,53 do 0,80 KM i to se nama nikako ne isplati. Već pet godina tražimo plavi dizel, a ne dobijamo ga. Nema više ko da proizvodi mlijeko. I po cijeni od 1,20 KM ćemo izgubiti proizvođače – rekao je za “Nezavisne novine” Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS.

Dodao je da više nema uvoznog mlijeka, ali ni mesa.

– U maloprodaji je mlijeko i do 2,50 KM, a nama se plaća 0,80 KM, pa vidite koliko se uzima novca. Mlijeko će enormno poskupiti i sirotinja više neće moći da kupuje, nego samo političari koji primaju 8.000 KM platu – naveo je Usorac.

Reakcija Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH oglasilo se danas saopćenjem za javnost, povodom medijskih istupa pojedinih proizvođača mlijeka iz RS-a, u kojem navode da je proizvodnja mlijeka u FBiH stabilna.

– Što se Federacije BiH tiče proizvodnja mlijeka je trenutno stabilna i ista je u prva dva kvartala 2022. godine u prosjeku kao i predhodne tri godine – navodi se u saopćenju.

Istovremeno, iz Udruženja poljoprivrednika FBiH ističu da u FBiH do kraja godine neće biti problema u proizvodnji.

– Moguće je da tokom zime i ranog proljeća dođe do smanjenja proizvodnje, a sve iz razloga velike suše koja je prouzrokovala smanjenje proizvodnje kabaste hrane – navodi se u saopćenju.

Iz Udruženja poljoprivrednika FBiH u tom kontekstu upozoravaju kako je smanjenje proizvodnje mlijeka moguće kod malih i srednjih farmera, dok veliki proizvođači, kako navode, čak i povećavaju proizvodnju.