Početna Prijedorski region MLADIMA NEDOSTAJE SLOBODA

MLADIMA NEDOSTAJE SLOBODA

Godinu dana živimo po korona pravilima. Pooštrene mjere, za mlade su još jedna prepreka koju moraju savladati i sačuvati svoje mentalno zdravlje. Mnogi tinejdžeri propuštaju neke od najvažnijih trenutaka svog mladalačkog života, uključujući i one svakodnevne, poput razgovora s prijateljima i pohađanja nastave. I sve ono što je pred njima, kako kažu, još uvijek je nepredvidivo.

 

– Osjećamo se usamljeno. Nekako, sav teret je pao na nas, nije isto kao kad smo u školi sa profesorima. Em što su nam sve uskratili, ne znamo da li ćemo normalno proživjeti prve studentske dane. Planiram da upišem fakultet u Austriji, a kako će se sve to odvijati, ne znam. Većina mojih drugara, koji su prošle godine upisali fakultet u inostranstvu, imaju onlajn časove i ostali su ovdje. To je ono što ja, svakako, ne bih voljela. Želja mi je da studiram u normalnim okolnostima – kaže Helena Milojica, maturant Gimnazije “Sveti Sava”.

Mladima nedostaje sloboda i sve ono što je nekada bilo normalno.

– A, to je osnovno ljudsko pravo i osnovna ljudska potreba. Samim tim što nam je oduzeta sloboda, svi mi živimo u jednom rezervatu, da tako kažem. Jednostavno, ništa ne može zamijeniti čas od 45 minuta, ali onlajn nastava, ovakva kakva jeste, donekle može da nas spremi za dalje školovanje. Svjesni smo toga i borimo se koliko možemo. Nadamo se da će biti bolje – dodao je Vasilije Pačariz, učenik trećeg razreda prijedorske gimnazije.

Za tinejdžere koji se suočavaju sa životnim promjenama zbog pandemije, a koji se osjećaju anksiozno, izolovano i razočarano, poruka psihologa je sljedeća: niste sami!

– Učenici nam se javljaju, doduše, više roditelji. Ukoliko roditelj primijeti da se nešto čudno dešava sa djetetom, u redu je potražiti pomoć. Ono sa čim se mladi susreću u ovoj situaciji je osjećaj gubitka kontrole, bespomoćnost, gubitak sigurnosti, zbog čega im se javljaju anksiozni simptomi, pa čak i depresivni.  Kada dođu na razgovor, mi radimo na normalizaciji cjelokupne situacije, da ispolje svoje emocije i pronalazimo najbolji modus djelovanja, u skladu sa njihovim željama, potrebama i prethodnim navikama – pojašnjava psiholog Maja Savanović Zorić.

Savjet mladima je da strahove ne potiskuju u sebi. Da pokušaju da pronađu nešto čime će skrenuti svoje misli, jer zdravlje je u ovoj situaciji najbitnije.

KV

ASHA prodaja vozila