Početna Vijesti Mladim ljekarima u USK odmah šansa za stažiranje

Mladim ljekarima u USK odmah šansa za stažiranje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada Unsko-sanskog kantona donijela je odluku da se mladim ljekarima, odmah po završetku studija, omogući da bez čekanja stažiraju i stiču neophodna iskustva u ovdašnjim zdravstvenim ustanovama.

Prema riječima Nermine Ćemalović, ministrice zdravstva u USK, ovakva odluka je motivisana potrebom da mladi ljekari što prije počnu da stiču praktično znanje, ali i time što u zdravstvu ovoga kantona nedostaje medicinskog kadra.

“Najviše nam nedostaje doktora opće medicine, specijalista porodične medicine, kao i pedijatara. Također, nedostaje nam i onkologa, pneumoftiziologa, kliničkih citologa, patologa, kao i dermatovenerologa. Problem nastojimo riješiti dodjelom specijalizacija, a evo sada i uključivanjem mladih kolega”, kazala je Ćemalovićeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija u zdravstvu Unsko-sanskog kantona je alarmantna zbog sve masovnijeg odlaska liječnika, ali i drugih medicinskih radnika iz ovdašnjih zdravstvenih ustanova, upozorili su u Sindikatu ljekara i stomatologa USK.

Prema podacima Ljekarske komore USK, samo Kantonalnu bolnicu u Bihaću u posljednjih 10 godina napustilo je oko 70 ljekara.

Predsjednik Sindikata Nedim Kurtagić kaže kako su glavni razlozi zbog kojih odlaze medicinari mali lični dohoci, teški uslovi rada i neadekvatan položaj u društvu.

“Situacija je posebno pogoršana u posljednje vrijeme, otkako je počela migrantska kriza. Posla je preko glave, migranti su prosto okupirali zdravstvene ustanove, dežurstva su sve češća i svakodnevno se susrećemo sa neprijatnim situacijama. Takva situacija je katalizator za odliv stručnog medicinskog osoblja”, kaže Kurtagić.

Prema njegovim riječima, plate ljekara, ali i drugih medicinskih radnika u Unsko-sanskom kantonu su među najnižim u Federaciji BiH, prekovremeni rad se ne plaća adekvatno, a uskraćuju im se i brojna druga prava koja im pripadaju po kolektivnim ugovorima.

Prema posljednjim podacima, u USK su zaposlena 354 ljekara, od čega 209 specijalista, kao i 1.037 zdravstvenih radnika, od čega njih 163 sa višom stručnom spremom.

(Nezavisne)

ASHA prodaja vozila