Početna Pozitivne Mladići rasuti po Evropi ne dopuštaju da im daljina sruši prijateljstvo

Mladići rasuti po Evropi ne dopuštaju da im daljina sruši prijateljstvo

Dvadesetak mladića, rođenih u ribničkim i mrkonjićkim selima, od kojih je većina rasuta po evropskim državama, ne dopušta da im daljina sruši prijateljstvo.

Baš u ovo doba, okupe se pored rijeke Sane, gdje provode nekoliko dana – kampuju, druže se, ali i svaki put skuju plan kako da pomognu nekom ko je slabijeg imovnog stanja.

“Jedanaestu godinu, na Veliku Gospojinu, kamperi sa Sane tradiciju brane”, moto je pod kojim su se u ponedjeljak sastali.

Kamperi poručuju da se na ovaj način bore sa sudbinom, koja ih je trajno rastavila. Od njih 23, koliko ih je na ovogodišnjem kampu, na prste jedne ruke mogu se nabrojati oni koji žive tamo gdje su rođeni.

“Većina nas je porijeklom iz Čađavice, u opštini Ribnik, i susjednog, par kilometara udaljenog sela Orahovljani, koje pripada Mrkonjić Gradu. Međutim, viđamo se tek u rijetkim prilikama kao što je ova”, kažu učesnici kampa.

Dodaju da, nažalost, u potrazi za boljim životom, oni danas svoje gnijezdo svijaju u Sloveniji, Italiji, Austriji, Njemačkoj i ostalim evropskim državama. Ali, rodnu grudu ne zaboravljaju.

“Ovdje ćemo, u Vrbljanima, na obali rijeke Sane, kao i uvijek, provesti tri dana. Potrudićemo se da i ove godine naše okupljanje ima humanitarni karakter, tako da ćemo sakupiti novac i pokloniti nekom kome je pomoć potrebna”, poručuju ovi mladići.

Gojko Ćulum (29), porijeklom iz Čađavice, koji u Italiji živi već 11 godina, isto toliko godina dolazi na ovaj kamp.

“Motivi su druženje i gajenje tradicije, odnosno očuvanje naših običaja. Kada ste u tuđini, ne dišete punim plućima. Ovdje se opustimo i prisjetimo se najljepšeg perioda svog života”, napominje Ćulum.

Njegov kolega Nikola Dimitrić (26) iz Orahovljana, koji živi u Sloveniji,  iz istih razloga ne propušta ovo druženje.

“Ovi momci mi nisu samo drugovi, već braća. To su ljudi iz mog zavičaja, s kojim nemam često priliku da se sastanem. Zato ovu ne propuštam. Trudićemo se da ovu tradiciju očuvamo i narednih godina”, poručuje Dimitrić.

(Nezavisne)

Dental Studio Prijedor