Početna Prijedorski region Mladi u fokusu preventivnog rada kozaračkih vatrogasaca

Mladi u fokusu preventivnog rada kozaračkih vatrogasaca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici vatrogasnog društva Kozarac demonstrirali su danas učenicima tamošnje osnovne škole dio svoje mehanizacije i upotrebu odskočnog jastuka za spašavanje. Takođe su uručili priznanja autorima najboljih likovnih i literarnih radova na temu vatrogastva. U oktobru, mjesecu posvećenom zaštiti od požara, vatrogasci su fokus usmjerili na podizanje protivpožame kulture kod mladih i preventivno djelovanje s ciljem smanjivanja opasnosti od požara. Masovnim odzivom na konkurs likovnih i literarnih radova, đaci Osnovne škole “Kozarac” pokazali su da cijene doprinos vatrogasaca u lokalnoj zajednici.

Oduševljenje djece izazvala je demonstracija upotrebe odskočnog jastuka za spašavanje sa visine, a pored vatrogasaca, u skakanju sa prvog sprata škole učestvovali su i najodvažniji dobrovoljci, uz glasno bodrenje publike.

Slične aktivnosti, vatrogasci su organizovali u Trnopolju i područnim odjeljenjima. Vatrogasno društvo Kozarac osnovano je 1892. godine. Nakon ratnih 90-ih rad su obnovili 2006. U poslijeratnom periodu obučeno je 60 stručnih vatrogasaca, 15 vatrogasaca pripravnika i mladih naraštaja, rekao je Mustafa Fazlić, komandir jedinice Vatrogasnog društva Kozarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine imali smo 59 intervencija, a ove godine 25. što je značajno smanjenje. Konkursom likovnih i literarnih radova nastojimo animirati mlade za angažovanje u dobrovoljnom vatrogastvu – ističe Fazlić.

Ervin Blažević kaže da je vatrogasac od svoje 10. godine te da je prošao sve faze: od pionirske do seniorske.

Iza sebe imam nekoliko akcija, pogotovo od prije rata: kuće, šumski požari, saobraćajne nesreće napominje Blažević, ukazujući na važnost pravovremenog rada s djecom.

Do sada su vatrogasci iz Kozarca imali preko 450 intervencija, što u gašenju požara, saniranju poplavljenih područja te tehničkih hitnih intervencija. Raspolažu pristojnim voznim parkom od sedam vozila koja su smještena na otvorenom i u pozajmljenom prostoru, jer još uvijek traje izgradnja novog vatrogasnog doma čija je ukupna investicija procijenjena na oko 807.000 KM.

K.V.