Početna Video Mladi poljoprivrednik: Ja kad sagledam sve ovo, meni dođe da kažem bratu...

Mladi poljoprivrednik: Ja kad sagledam sve ovo, meni dođe da kažem bratu – pakuj kofere i idemo preko granice

Iako je došao da smiri nezadovoljne ratare, jaz se produbio, a bilo je i oštrih riječi. Pala su nova obećanja a za gradonačelnika Bijeljine to je samo jedno veliko ništa…

Dodik i semberski poljoprivrednici oči u oči. Iako je po svemu sudeći Dodik pokušao da okupi samo one proizvođače koji su bliski vlasti, plan je propao. Za govornicu stali su nezadovoljni seljaci i direktno u brk iznijeli svoje muke.

Poljoprivrednik Dragan Krstić rekao je: – Pustite vi priče da ste dali seljaku. Ja ništa dobio nisam i ništa ne mogu da ostvarim…“

Svoje nezadovoljstvo i problem sa poljoprivrednim zemljištem iznio je i Mile Dubajić.

“Poljoprivredno zemljište se daje po 6-8 maraka, a ima ljudi koji zemljište plaćaju po 1000 i 1200  KM za hektar zakupnine. Kakoonaj koji plati 1200 KM i onaj koji plati 60 KM zakupninu da budu ravnopravni?“

Žikica Simić iznio je svoj problem:

„Ja zovem i tražim dva kamiona krečnjaka, meni ne možete da date, a firmi pored mene sipate 100 kamiona.“

Salom je odzvanjao govor mladog poljoprivrednika, koji je Dodiku rekao:

„Ja sam Slobodan Aleksić, 1997. sam godište. Jedan od rijetkih momaka koji je odlučio da ostane na selu sa ocem i bratom. Volio bih da imam više zemlje ali ne mogu jer pojedinci dobijaju velike količine zemljišta u komadu… Ja kad sagledam sve ovo, meni dođe da kažem bratu – pakuj kofere i idemo preko granice. Nisam podoban i neću glasati ni za koga.“

Da je sve otišlo predaleko i kad je Dodik vidio koliko je ovaj mladić nezadovoljan, po starom oprobanom receptu potapšao je Aleksića po ramenu i obećao da će se lično založiti da se njegovi problemi riješe.

„Ja poštujem ovog mladog čovjeka koji radi i poštujem njegovu razočaranost činjenicom da ima nepravde u društvu. Ali neću prihvatitida nećemo sjesti da razgovaramo i ja ću se lično založiti da njegov problem riješim“, rekao je Dodik.

Iako nema nikakvu ingerenciju,  Dodik je u sekundi iz džepa Vlade Republike Srpske izbacio 500 maraka podsticaja za hektar pšenice i to za narednu godinu…

Neki dobronamjerni bi Dodiku sugerisali: Alo, to je zloupotreba položaja, nemaš ingerencije da se miješaš u poslove izvršne vlasti…

Međutim, on je otišao i dalje u obećanjima.

“Dogovorili smo se na zahtjev poljoprivrednika da se izdvajanja za agrar povećaju na 150 miliona KM. Dogovorii smo se da 500 KM bude podsticaj za hektar pšenice i to će se ugraditi u pravilnik već za barednu godinu“, kazao je Dodik, iako se, ni sa kim ništa nije dogovarao!?

Međutim, na ovom sastanku nije bilo i najglasnijeg, koji je prethodnih dana pozivao Dodika da posjeti kako bi pomogao u rješavanju problema poljoprivrednika, predsjednika Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice Save Bakajlića.

On nije imao priliku da Dodiku u lice kaže kakva je nevolja snašla semberskog seljaka, jer nije pozvan na ovaj sastanak, eliminisale su ga Dodikove stranačke kolege u Bijeljini, tako da se skup poljoprivrednika pretvorio u skup SNSD-a.

“Mislim da nije trebao ništa obećavati. Deset hiljada poljoprivrednika u Semberiji više nema, ugašeni su, a i ove dvije hiljade preostalih poljoprivrednika treba da završi pa da nema više ko da se žali“, ogorčen je Bakajlić.

Oglasio se i gradonačelnik Ljubiša Petrović. Tvrdi da je sastanak loša politička predstava.

„Obećanje ludom radovanje. Ništa nije konkretno dogovoreno za ovu godinu. Prema ovom što je danas obećano za sljedeću godinu podsticaj bi trebao biti 500 KM po hektaru, ali za ovu godinu niko ništa nije pominjao, tako da je to jedno veliko ništa“, rekao je Petrović.

Da li su sva ova obećanja dio predizbornog trika, i koliku će zaista cijenu svog rada da plate poljoprivrednici znaće se već u jesen kadakrene nova sjetva.