Početna Pozitivne priče Mladi par se vratio u BiH, pokrenuli biznis i stvraju vlastiti brend

Mladi par se vratio u BiH, pokrenuli biznis i stvraju vlastiti brend

Mladi bračni par Ana i Bojan Mandura iz Žepča, nakon skoro 10 godina provedenih u inostranstvu odlučili su se na povratak i pokretanje vlastitog biznisa u Bosni i Hercegovini.

Prije četiri godine, ljubav prema dizajnu i cipelama pretvorili su u predivnu kolekciju Lovidovi (ženskog brenda) i Kuvet (muškog brenda) cipela.

Ovaj kreativni dvojac stvara kvalitetne proizvode iz Bosne i Hercegovine, a kako navode “posao s cipelama je poprilično kompleksan i kapitalno intenzivan, ali upornim radom sigurno se može stvoriti prvi veliki brend cipela iz Bosne i Hercegovine koji je i internacionalno zastupljen i prepoznat.”

Cipele mladih Žepčana imaju specifične nazive, a kako kažu, naziv je usklađen s proizvodom.

“Naziv Kuvet je stari turcizam koji se koristio na našim prostorima, a označava snagu i izdržljivost, dok je naziv Lovidovi žargonska igra riječi koja u prijevodu znači dijeli svoju ljubav, jer ljubav i pažnja uložene u najmanje detalje i jesu najvažnije komponente naših cipelica što ih i čini jedinstvenim”, kazali su.

Ono što ih čini još posebnijima je i to da se dio od ostvarenog profita izdvaja u razne humanitarne projekte.

Lovidovi i Kuvet se izrađuju u Bosni i Hercegovini, dok se sami materijali nabavljaju dijelom iz BiH, ali najviše iz Italije, Austrije i Turske.

“Sama izrada cipela ima jako dugu tradiciju u Bosni i Hercegovini, što se često zaboravlja zbog trenutne ekonomske situacije u zemlji, radi toga nam je posebno drago da promoviramo cipele s Made in BiH etiketom”, saglasni su Ana i Bojan.

Inspiraciju pronalaze u mnogočemu, ali najbitnije je, kako kažu, da volite posao koji radite i onda se sve posloži samo od sebe.

Cipele se prodaju online, direktno krajnjim kupcima bez veleprodaje.

“Veoma nam je bitno stvarati direktnu interakciju s kupcima jer nam to omogućuje jasno komuniciranje vrijednosti koje zastupamo, osim toga direktni feedback o našim proizvodima i usluzi su nam jako bitni kako bismo konstantno mogli poboljšavati našu ponudu”, ističe za Bljesak.info kreativni dvojac.

Lovidovi i Kuvet se izrađuju isključivo po narudžbi jer, kako kažu, tako smanjuju otpad i štite okoliš. Sve ideje kreiraju sami do svakog detalja, a prosječna priprema jednog modela traje otprilike 6 mjeseci kako bi se model finalizirao.

Ako niste ljubitelji online kupovine, postoji i mogućnost posjete njihovom showroomu u Žepču. Cjenovni rang za oba brenda Lovidovi i Kuvet je od 100 eura do 300 eura.

U pripremi je i zimska kolekcija za oba brenda, a planiraju i projekte koji će njihove cipele dalje razvijati, s naglaskom na anatomiju i zdravlje stopala.