Početna Pozitivne priče Mladi Bosanac otvorio pogon, izvozi na dva kontinenta

Mladi Bosanac otvorio pogon, izvozi na dva kontinenta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Podlugovima je pokrenut pogon firme “23. Mart” na čijem čelu se nalazi mladi poduzetnik Alen Mašić, a koja se bavi obradom mesnih nus-proizvoda.

Kompanija svoje proizvode izvozi na dva kontinenta. Sirovinu otkupljuje od regionalnih mesnih industrija, a izvozi u Tursku, kao i u azijske zemlje.

U zemljama Dalekog istoka, Turske kao i drugih zemljama Azije proizvodi ove firme veoma su popularni u ljudskoj ishrani, iako je to nama malo čudno.

Mi jedemo meso, a oni nogice i ligamente te druge proizvode dobijene preradom nus-proizvoda mesne industrije. Tu je Alen vidio priliku i krenuo u biznis koji će u periodu koji slijedi, nada se, biti održiv i profitabilan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto što uništavamo i bacamo mesni otpad većina se može iskoristiti i preraditi i izvoziti tamo gdje se on koristi.

Firma “23. Mart” rješava neke od savremenih problema poput recikliranja hrane koja bi otišla na otpad, a bitno je napomenuti i to da zapošljava teško upošljive kategorije građana sa područja nekoliko općina, Ilijaš, Visoko, Breza…

Trenutno je u ovoj firmi uposleno oko 20 radnika a planiraju se i nova upošljavanja. Bitno je i to da se male firme kao što je ova podrže od strane lokalne zajednice, i općenito građana jer doprinose svima nama.

Ilijaš.net