Početna Prijedorski region MJEŠTANI TUKOVA JOŠ ČEKAJU KANALIZACIJU

MJEŠTANI TUKOVA JOŠ ČEKAJU KANALIZACIJU

Mještani Tukova kažu da su ogorčeni zbog lažnih obećanja o izgradnji kanalizacione mreže. Vjeruju da su jedinstveno naselje u kojem se kanalizacija gradi 13 godina, ulažu milioni, ali i dalje koriste septičke jame. U Savjetu mjesne zajednice Tukovi ističu da je ovo naselje udaljeno par stotina metara od centra grada, ali da je to za bivšu lokalnu vlast bilo nevidljivo. Tvrde da su se obraćali lokalnoj upravi zbog problema nezavršene kanalizacije, međutim sluha nije bilo. Prema njihovoj računici u ovaj nezavršeni projekat bačeno je oko 12 miliona KM.

Aktuelna Gradska uprava neće da žmiri na problem naselja koje ima oko 1.000 domaćinstava. Već u prvoj godini mandata odlučili su da se mora utvrditi u kakvom je stanju kanalizaciona mreža. Za ovu namjenu rebalansom budžeta za ovu godinu planirano je 200.000 maraka.

O mogućnostima ispitivanja kanalizacione mreže u Tukovima, predstavnici Gradske uprave razgovarali su sa stručnjacima sa Mašinskog fakulteta u Banjaluci. Budući da u BiH nema preduzeća koja se bave ovim ispitivanjem, Grad Prijedor će vjerovatno raspisati međunarodni tender.

U planu je da se ispitaju i kanalizacione mreže u na naseljima Čejreci, Svale i Čirkin Polje, ali već se zna da njihovo stanje nije loše kao stanje novoizgrađene mreže u Tukovima. Mještani Tukova kažu da osim kanalizacije niko dosad nije htio da rješava ni ostale goruće probleme njihovog mjesta. Podsjećaju da Tukovi 25 godina nemaju ni regulacioni plan. Kao prioritet ističu izgradnju parapetnog zida niže od gradskog mosta, kako bi konačno bili zaštićeni od poplava.

kozarski