Početna Prijedorski region Mještani pregradili rijeku u Usorcima: “Čuvari Sane” traže da se utvrdi odgovornost...

Mještani pregradili rijeku u Usorcima: “Čuvari Sane” traže da se utvrdi odgovornost (FOTO)

Iz Omladinske organizacije „Čuvari Sane“ traže od nadležnih institucija da odmah nalože uklanjanje drvene ograde i nasipa kojim je ova rijeka pregrađena u mjestu Usorci u Oštroj Luci.

Naime, prema saznanjima Srpskainfo mještani Usoraca su u svom mjestu izgradili kupalište i tada su pregradili Sanu.

Ovaj postupak naišao je na negodovanje velikog broja zaljubljenika u rijeku Sanu, među kojima su i „Čuvari Sane“ iz Prijedora.

Predsjednik ove Omladinske organizacije Milan Sadžak izjavio je za Srpskainfo da su danas posjetili ovo mjesto, a da će sutra uputiti dopise Inspektoratu RS i Javnoj ustanovi „Vode Srpske“.

– Opet se uništava eko-sistem! Pita li se iko šta je sa ribom, šta je sa algama? Smatramo da bi odmah trebalo ukloniti tu pregradu, a ne prvo čekati rješenja nadležnih. Šta će se desiti u slučaju da bude velika količina padavina i nastanu poplave. Uputićemo dopise nadležnima i tražiti da se kazne odgovorni.  Ljudi moraju znati da Sana nije privatno vlasništvo, nije ni vlasništvo „Čuvara Sane“, to je rijeka svih nas i ne može se tako pregrađivati – poručio je Sadžak.

On u šali dodaje da će „Čuvari Sane“, u slučaju da nadležni ne utvrde ko je odgovoran za postavljanje ove pregrade, tužiti prvog dabra kojeg uhvate zbog sumnje da je izgradio branu, te da će možda imati materijala za pisanje knjige „Dabar pred sudom“.

Iz JU “Vode Srpske” za Srpskainfo su saopštili da su stručne službe provjerile situaciju na terenu.

– Konstatovano je da u mjestu Usorci, u opštini Oštra Luka, na jednom mjestu postoji nelegalna drvena pregrada za koju nisu izdate dozvole. Na osnovu toga, JU “Vode Srpske” Bijeljina dostavila je izvještaj, odnosno prijavu nadležnim inspekcijskim organima Republike Srpske – poručili su iz ove ustanove.

srpskainfo.com

ASHA prodaja vozila