Početna Prijedorski region Mještani ogorčeni zbog čestih poplava: Nakon stravičnog nevremena počelo čišćenje Miloševice (FOTO)

Mještani ogorčeni zbog čestih poplava: Nakon stravičnog nevremena počelo čišćenje Miloševice (FOTO)

U prijedorskom naselju Vrbice u toku je čišćenje korita rijeke Miloševice. Iako je u toku tender za sanaciju Miloševice, zbog njenog izlijevanja u prošli četvrtak, premijer Srpske Radovan Višković naložio je da se hitno krene sa njenim čišćenjem.

Mještani Vrbica ogorčeni su zbog čestih poplava u njihovom mjestu. Kako kažu siti su lažnih obećanja da će korito Miloševice biti sanirano, a koje slušaju unazad 20 godina. Budući da je zbog poplava u prošloj sedmici hitno pokrenuto čišćenje korita Miloševice, nadaju se da će konačno taj posao biti obavljen do kraja i kvalitetno. Mještanin Vrbica Radoslav Trifković kaže da mještani strahuju od poplava usljed svake jače kiše.

– Živim ovdje od 2003. i uvijek problemi sa vodom. To je pakao. Čim je veliki pljusak mi strepimo da će biti poplava. Samo da se kanal fino uradi, proširi i produbi korito i to je onda rješenje za sve nas da mirno spavamo, a ovako uvijek smo pod strepnjom – priča Trifković.

Zbog izlijevanja Miloševice usljed velike količine kiše koja je pala prošle sedmice, preduzeće „Prijedorputevi“ je nakon razgovora sa nadležnima u preduzeću „Vode Srpske“počelo da čisti korito ove rječice u naselju Vrbice. Direktor preduzeća „Prijedorputevi“ Radenko Crnogorac objašnjava da je cilj profilisati kanal rijeke kako bi bio spreman za slične padavine.

– Mi smo s radovima otpočeli odmah nakon davanja naloga i nastavićemo ovih dana dok kompletan potez koji je urgentan ne očistimo i privedemo normalnoj namjeni, što se tiče ostalih radova koji su predviđeni projektom regulacije korita rijeke Miloševice to će biti u drugoj fazi, odnosno nastaviće se u drugoj fazi. Ovo sada su bili hitni radovi u skladu sa vremenskim uslovima koji su bili – navodi Crnogorac.

Novac za sanaciju Miloševice u iznosu od 3,2 miliona KM obezbijedila je Vlada Srpske kroz kredit od Evrospke investicione banke. Načelnik Odjeljnja za saobraćaj i komunalne poslove grada Prijedora Dragoslav Kabić kaže da je za tender za sanaciju korita Miloševice zaduženo Javno preduzeće „Vode Srpske“.

– Nadamo se da će u narednih 15-tak dana biti završen posao za ovu prvu fazu dužine kilometar i 600 metara. Vrijednost radova je 3,2 miliona KM. To je samo jedan dio rijeke Miloševice za koji je raspisan ovaj put tender. Treba nastaviti dalje. Otprilike nekih 4,5 kilometra je dužina rječice gdje je potrebno izvršiti čišćenje korita da bi se onemogućilo dalje plavljenje ove rijeke – kaže Kabić.

Tender za sanaciju korita Miloševice koe sprovodi Javno preduzeće „Vode Srpske“ je još uvijek u toku. Slijedi otvaranje ponuda i potpisivanje ugovora sa najpovoljnijim ponuđačem.

Zbog velike količine padavina Miloševica je izlila prošli četvrtak i zaplavila objekte u naseljiam Vrbice i Toplik. Komisija koju je formirala Gradska uprva popisala je štetu i nakon njenog izvještaja biće poznato na koji načen će biti obezbijeđena pomoć građanima. Bujične vode sa Kozare oštetle su i veliki broj putnih pravaca. Gradska uprava naložila je preduzeću koje održava puteve da saniraju one koji su oštećeni.