Početna Prijedorski region Mještani ogorčeni: Ne damo put preko bošnjačkih kuća

Mještani ogorčeni: Ne damo put preko bošnjačkih kuća

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tokom javne rasprave o nacrtima plana parcelacije za autoput Banja Luka – Prijedor, koja je održana u Prijedoru, brojni mještani Bošnjaci negodovali su jer je planiranom trasom previđeno rušenje većeg broja povratničkih kuća i uništavanje imovine. Oni s tim, kako su naveli, nikako nisu saglasni i insistiraju na promjeni trase.

Mirsad Duratović, odbornik u Skupštini grada Prijedora, kazao je kako su stanovnici Trnopolja, Kamičana i Kozarca uznemireni zbog najave rušenja njihovih objekata.

– Niko nema ništa protiv gradnje autoputa, ali predviđeno je rušenje 23 kuće. Bio sam na licu mjesta i pregledao taj dio trase. Postoji mogućnost njenog izmještanja i to ne zahtijeva velika pomjeranja. Mještani su već uputili pismene primjedbe Institutu za izgradnju tražeći da se trasa izmjesti od 100 do 200 metara – kaže Duratović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Ističe da je problem i jedan silaz koji u prvobitnom planu nije zahvatao kuće, a sada je pomjeren nekoliko kilometara i pod njim se nalazi nekoliko kuća.

Draguna Huskić iz Kamičana kaže da je još kao dijete 1972. godine doživjela da im se sruši porodična kuća, za potrebe gradnje magistralnog puta.

– Tada su roditelji s nas šestero djece napustili kuću. Udala sam se u Huskiće i doživjela da mi u ratu opet bude porušena kuća. Imam djecu u Americi i vratila sam se ovdje da sredim novoizgrađenu kuću nakon rata, ali evo, izgleda da će mi po treći put rušiti dom. Ogorčena sam i, ako se to desi, otići ću u Ameriku i više se sigurno ovdje neću vraćati. Veoma sam potresena – kazala je Huskić.

Senad Bratić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, istaknuo je da se, osim o kućama, treba voditi računa i o kvalitetnom poljoprivrednom zemljištu koje je, također, zahvaćeno trasom autoputa.

Dobit će obeštećenje

Dragoslav Kabić, poslanik iz Prijedora u NSRS, naveo je da će svi oni čiji su objekti predviđeni za rušenje, biti adekvatno obeštećeni.

– Svi će biti isplaćeni po tržišnoj cijeni, a autoput je od neprocjenjive vrijednosti za sve građane od Banje Luke do Prijedora, Bosanskog Novog i Bosanske Dubice – istaknuo je Kabić.

ASHA prodaja vozila