Početna Prijedorski region Mještani naselja Zdena uređuju svoje omiljeno kupalište

Mještani naselja Zdena uređuju svoje omiljeno kupalište

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mještani naselja Zdena, nedaleko od Sanskog Mosta, započeli su čišćenje i uređenje ade na istoimenoj rijeci koja je nekada bilo njihovo omiljeno kupalište i mjesto za sastajanje i druženje.

Prema riječima Smaila Cerića, predsjednika ove mjesne zajednice, cilj je da se ada očisti obzirom da je godinama bila zapuštena i trenutno je obrasla gustim rastinjem i vegetacijom. „Uz pomoć bagera korito Zdene ćemo produbiti na ovom mjestu i potom obaviti poribljavanje. Također, planiramo izgradnju šadrvana, plaže i sadržaja za igru djece“, kazao je Cerić. Rijeka Zdena je lijeva pritoka Sane, a karakteristična je po tome što cijelim svojim tokom, u dužini od oko pet kilometara, protiče kroz gradsko područje.

Za ovu rijeku se vežu stara narodna predanja i legende, a posebno je zanimljiva ona po kojoj je nastalo njeno vrelo. Prema toj legendi, nekada davno u prošlosti postojale su dvije sestre blizanke po imenu Zdena i Bliha i imale su dva brata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usljed kuge, koja je pogodila ove prostore, izumre cjelokupno stanovništvo, a ostanu živi samo dva brata i dvije sestre. Kako bi produžili ljudsku lozu, braća stanu nagovarati sestre da se ožene njima. One nisu željele pristati na to, te u velikom očajanju, kako ne bi bile osramoćene, odluče da pobjegnu od braće i oduzmu sebi živote. Na mjestima gdje su to učinile, kaže legenda, izbila su dva vrela i nastale dvije rijeke, Zdena i Bliha, koje spadaju među značajnije pritoke Sane.

ASHA prodaja vozila