Početna Prijedorski region Mještani Kostajnice: Pisaćemo Vučiću i Vladi Srbije

Mještani Kostajnice: Pisaćemo Vučiću i Vladi Srbije

Oni najavljuju da će poslatiti peticiju i rukovodstvu Srbije, predsjendiku Vučiću i Vladi da ispitaju šta je bilo sa novcem i pomoći koju je ta zemlja poslala narodu Kostajnice.

Razorni zemljotres jačine 6,3 stepena po Rihteru pogodio je 29. decembra prošle godine Petrinju u Hrvatskoj, a osjetio se širom Balkana. Najveća šteta u Srpskoj pričinjena je u Kostajnici, koja je svega 25 kilometara udaljena od epicentra zemljotresa.

Skoro godinu dana poslije građani ove opštine zbrajaju štete. Oštećenja na kućama i stanovima još nisu sanirana a oni koji su morali da se snađu kako znaju i umiju kažu da sumnjaju na ravnopravnu raspodjelu pomoći koja je Kostajnici nakon katastrofe, pristizala sa svih strana.

Mještani Kostajnice tvrde u izjavi BN televiziji da pomoć koja je došla u Kostanicu nije transparentno raspoređena.

Svjesni su, kažu, da se ne može u sto postotnom iznosu nešto namiriti ili nadoknaditi ali da se može pomoći, to može, ali, kako navode, u ovom slučaju nije tako.

Naglašavaju da je iSrbija dosta pomogla, ali da, kako kažu, Vučić zna kome idu pare, ne bi ih slao iz Srbije.

Mještani ove opštine su ogorčeni, jer sanacija poruđenih kuća nije završena ni godinu dana nakon zemljotresa.

Oni najavljuju da će poslatiti peticiju i rukovodstvu Srbije, predsjendiku Vučiću i Vladi da ispitaju šta je bilo sa novcem i pomoći koju je ta zemlja poslala narodu Kostajnice.

I dok su mještani nezadovoljni iz opštinske uprave tvrde da je proces javnih nabavki dodatno usporio saniranje objekata i raspodjelu donacija a tokom godine zabilježen je niz manjih zemljotresa koji su napravili dodatne štete.

Prvi i glavni problem kako navode iz opštinske uprave jesu nerješeni imovinsko-pravni odnosi.

“Nažalost veliki broj građana nije imao rješene imovinsko-pravne odnose. Kuća se vodi na jednom licu, žive drugi i mi tu ne možemo odobriti sredstva. Jedan broj građana je to kada je vidio da će dobiti pomoć, prišao rješenju tog problema. Svakodnevno ljudi donose dokumentaciju gdje su sve to riješili“, kaže Aleksandar Pašić. portparol opštine Kostajnica.

Komisija za procjenu štete evidentirala je 937 objekata na kojima je zabilježen određen stepen oštećenja. Lokalna uprava u avgustu ove godine raspisala je javni poziv za dodjelu pomoći u sanaciji stambenih i privrednih objekata na kojeg je stiglo 476 zahtjeva uključujući i pravna lica.

Do sada je kako navode, potpisano 360 ugovora o sanaciji objekata od prve do pete kategorije za šta će biti isplaćeno oko 950 hiljada maraka. Ukupna šteta nakon razornog zemljotresa u opštini Kostajnica procjenjuje se na oko 10 miliona maraka.

rtvbn