Povećanje plata najavljeno za narednu godinu ponovo je pokazalo veliki animozitet između sindikalaca i poslovne zajednice u Republici Srpskoj. Dok predstavnici radnika optužuju poslodavce da se “kite tuđim perjem”, a da svoju kasu ne diraju, privrednici odgovaraju kako sidnikat samo traži razloge za svađu, jer svake godine povećavaju plate radnicima.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić danas je bila u posjeti premijeru Srpske Radovanu Viškoviću. Tema je bila povećanje plata radnicima u Srpkoj na osnovu poreskog rasterećenja.

Kako je već poznato, Unija udruženja poslodavaca i Vlada Republike Srpske su se ranije usaglasili da se ide na smanjenje zbirne stope doprinosa u Srpskoj, prelazak obračuna neoporezivog dijela plate sa neto iznosa od 700 KM na bruto iznos od 1.000 KM i smanjenje poreza na platu sa 10 odsto neto plate na osam odsto bruto plate.

U sindikatu su sabrali kako je to dovoljno za povećanje od 14 do 22 marke za plate do 1.500 maraka, što je prema njenoj ocjeni mizerno.

Nakon sastanka Mišićka je optužila Uniju udruženja poslodavaca da na račun Vlade i budžeta skupljaju poene iako oni za povećanje plata ne daju ništa.

Vlada se odrekla 54 miliona maraka iz budžeta u korist povećanja plata svim radnicima u Republici Srpskoj i to je teret koji nosi na leđima. Tu je i 25 miliona na ime rasterećenja i smanjenja parafiskalnih nameta, a kada se sve sabere to je blizu 80 miliona maraka. Poslodavci se u ovom trenutku nisu odrekli ni jedne jedine marke”, kaže Mišićeva.

Dodaje kako su se poslodavci u prethodnih nekoliko dana hvalili o epohalnom dogovoru o povećanju plata, te da nije istina da su oni na bilo koji način tome doprinijeli.

Ovdje je jedina istina da se Vlada odriče dijela svojih prihoda da bi se išlo u povećanje plata, i to je jedino izvjesno. Prošle godine je preko 100 miliona otišlo u privatne firme a te iste firme ili veći broj tih firmi na čelu sa nekoliko ljudi iz Unije udruženja poslodavaca ni jednu marku nisu povećali platu radnicima”, kazala je ona i optužila Uniju kao najodgovorniju za odlazak radnika sa ovih prostora.

Kazala je i kako je stav sindikata da minimalna plata u Srpskoj treba da bude u visini potrošačke korpe osnovnih životnih namirnica za četvoročlanu porodicu, ili oko 750 maraka.

Predsjednik je rekao da će to biti daleko više od svih drugih povećanja ali da se boji da neće moći ispuniti naš zahtjev. Mi taj zahtjev obrazlažemo vrlo argumentovano i mislimo da ako neko nije u stanju da zaradi toliko da prehrani porodicu da je to radno mjesto besmisleno i da nikom nije korisno, osim poslodavcu”, zaključila je ona.

U Uniji udruženja poslodavaca odgovaraju kako Mišićku demantuju zvanični podaci.

Poslodavci su u proteklom periodu godišnje podizali plate u prosjeku od sedam odsto, tako da ne stoji tvrdnja kako smo mi loši momci. Ovo što je Vlada uradila je podrška čitavom tom projektu”, kaže za CAPITAL Saša Trivić predsjednik Unije.

Kaže kako ne stoji teza sindikata da poslodavci ne vode računa o platama te da sindikat ima potrebu da sa nekim svađa a da oni nisu adresa za to.

Evidentno je da plate rastu a statistika govori kako se mi ponašamo. Nije dovoljno samo nešto tvrditi nego i dokazati”, zaključio je Trivić.

capital.ba