Početna BiH Mirsad Abdagić Kike: Iza Branka Kockice stajala je država, a iza mene...

Mirsad Abdagić Kike: Iza Branka Kockice stajala je država, a iza mene moja žena i dijete

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bosanski Petar Pan, kako ga mnogi od milja zovu, najponosniji je na činjenicu što danas u njegove emisije dolaze roditelji s djecom, koji su odrastali uz njegove emisije.

“Počeo sam raditi s djecom u jednom veoma ružnom periodu, kad je bio rat. Tada su djeca bila željna zabave, dok današnja djeca imaju zabavu na svakom ćošku. Drago mi je da sam baš ja bio taj sretnik kojeg su djeca zavoljela i što još uvijek radim isti posao”, počinje priču Kike.

Rad s djecom još uvijek ga čini sretnim

Iako već 25 godina nastupa na isti način, da svima bude zabavan i zanimljiv, drago mu je što još uvijek nije izgubio osjećaj za djecu koja su, kako kaže, jedna od najpametnijih na svijetu.

“Uvijek se od srca nasmijem svakoj svojoj novoj predstavi. Naša djeca su toliko kreativna, duhovita i pametna. Svaka čast i Rusima, Amerikancima, Nijemcima, Francuzima, ali naša djeca su najpametnija na svijetu. Malo nas je, ali smo pametni”, kaže Kike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kike iza sebe ima 27 snimljenih albuma, a prije dva mjeseca objavio je novi album “Micika”. Novi album ima deset novih pjesama. Kike nam je kazao i kako ono što je danas nikada ne bi bio bez podrške svoje supruge koja je po vokaciji profesorica književnosti. Navodi kako mu je upravo ona davala najbolje savjete kada bi pisao pjesme.

“Ono što je zanimljivo za novi materijal koji se zove ‘Micika’ jeste što sam svirao tri insturumenta. Novi album protkan je raznim i čudnim instrumentima i meni se sviđa”, kaže Kike kroz smijeh.

Kike kaže i da među mlađim kolegama ima onih koji proizvode kvalitetne dječje pjesme, no da ne bi mogao izdvojiti nijednog, jer bi im onda morao ukazati i na greške, a naš narod to jednostavno ne voli.

“Mi smo u Bosni čudni. Pišem puno patriotskih pjesama. Ja sam ti Bosanac s dna kace. Napisao jednu pjesmu: ‘Ima nas raznih, a svi smo isti. Živimo skupa, a svako za sebe. I svi smo gladni, a drugi siti. Ja nemam ništa, al’ nek nemaš ni ti’, e takvi smo ti mi”, kaže Kike i dodaje kako je nekoliko puta ovu pjesmu izveo na televizijama, ali su mu skrenuli pažnju da je više ne bi trebali puštati.

“Kada je riječ o moralu uređivačke politike naših televizija, moram reći da su naše televizije najveći licemjeri”, rekao je pomalo razočarano Kike.

Nedovoljno ulaganja u dječije emisije

Njegova autorska emisija “Kike tike tačke” traje dugih 25 godina i jedina je dječija autorska emisija koja egzistira na ovim prostorima. Drago mu je što su ljudi u njegovim emisijama prepoznali kvalitet, ali napominje kako u ovom poslu i nije baš sve tako idealno.

“Moja emisija je najgledanija zahvaljujući tome što sam ja i autor te emisije i voditelj, scenograf, scenarista i ja dajem poklone. Iza sebe nemam leđa. Meni televizije daju prostor, kamere i scenografiju, ali nema društvenog interesa da se više ulaže u dječije emisije kao što se nekada ulagalo u Branka Kockicu. I kada upoređuju Branka i mene, to je smiješno, iza Branka Kockice stajala je čitava država, a iza mene stoje moja žena i moje dijete”, ističe Kike.

Trudi se da bar u svojoj emisiji ponudi kvalitet, ali i da na zabavan način edukuje djecu. Tvrdi da naše televizije ne nude nikakav program za djecu i da više skoro da i nema kvalitetne emisije koju bi dijete moglo pogledati, jer se u takve emisije ne ulažu ni vrijeme ni novac.

“Pogledajte samo koliko HRT ulaže u dječiji program, dok naša državna televizija, koja traži da joj se plaća pretplata, ima tri javna emitera koji apsolutno ništa ne rade za djecu, ali baš ništa, osim onih glupih crtanih filmova, i onda se čude što im djeca imaju problema s nasiljem. Ja sam počeo raditi na BHRT-u. Dva mjeseca sam radio, ali ne možeš ti uraditi ništa kad urednica dječijeg programa jednostavno nije bila za taj posao. Žena se tu zatekla u neznanju. I to je problem”, kaže Kike.

Osim nedostatka domaće produkcije, Kike kaže i kako ne postoji koncept dječijih emisija na bh. televizijama te da i one koje postoje imaju tendenciju da zaglupljuju djecu.

“Naše dječije emisije su smiješne. Odu s kamerom u pekaru, idu kao što je nekad Branko Kockica išao i kažu ‘Evo nas u pekari Klas, sada ćemo pitati čiku tehnologa kako se pravi hljeb.’ Isto kao da su nam djeca glupa i zaostala. Pravo zaglupljuju djecu glupostima i onda se to vodi kao edukativna emisija. Ja nastojim da zabavim djecu, ubacim ja malo i edukacije, ali taj sat želim da se djeca zabave i da zaborave na svoje školske obaveze”, kaže Kike i dodaje kako mu je bitno da i odraslima bude zanimljivo.

Krađa intelektualnog vlasništva

Kike nije zagovornik interneta i društvenih mreža. No, nedavno je njegova kćerka na Facebooku otvorila stranicu koja će promovirati njegov lik i djelo. Kaže da će na taj način zaštititi svoja autorska prava.

“Non-stop su me zvali neki moji prijatelji i govorili da sam budala, pravi Budalike jer drugi na osnovu mojih autorskih djela zarađuju novac. Zbog toga smo otvorili stranicu. Nije meni do novca, nego ne volim kada se neko kiti tuđim perjem. To je krađa intelektualnog vlasništva. Ja vam uopće ne volim taj internet jer otuđuje ljude. Imam sreću da imam tako dobre prijatelje da nam treba samo gitara, pjesma, malo meze i nama bude super skroz”, kaže Abdagić.

Iako je prvobitno planirao objaviti knjigu s dječjim anegdotama, ipak ih je odlučio obaviti na svom YouTube kanalu.

“Shvatio sam da nema potrebe da ja to prepričavam kada sve to mogu argumentovati originalnim snimkom djeteta. Ima jedna anegdota koju sam ja doživio sa svojim kumom Omarom Mjesečarem, a koju mi je Đuro maznuo za Đurologiju. Kada smo 1993. godine otišli u Zenicu, tamo je sve bilo normalno, bilo je svjetla i jeli smo ćevape. Kad sam došao tamo svi su me prepoznali i niko mi nije dao da platim račun. Jedan čovjek je čak nazvao radnju po meni. I tako sjedimo mi, jedemo ćevape i gledamo kroz prozor i ide neka lokalna budala, ugleda me i krenu prema meni. Omar baci onu viljušku i govori: ‘Daj ba, zar te i lokane budale znaju. Uleti budala unutra i govori meni: ‘Vajta, pa to si ti’. I to je Đuro uzeo za Đurologiju kao da je on to doživio. Al eto, neka je, halal mu bilo”, rekao je kroz smijeh Kike.

ASHA prodaja vozila