Početna Prijedorski region MIRA: Od fabrike koja prokišnjava do velikog izvoznika

MIRA: Od fabrike koja prokišnjava do velikog izvoznika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IAKO IM PLATE NISU ZA POHVALITI…

Tvornica keksa Mira iz Prijedora izbjegla je sudbinu većine javnih preduzeća iz ovog grada za koje je proces privatizacije značio i kraj poslovanja. Tvornica čiji je većinski vlasnik 2003. godine postao hrvatski Kraš prije petnaest godina bila je pred propadanjem. Danas je vodeći proizvođač konditorskih proizvoda u Bosni i Hercegovini. Godišnje proizvede 6.000 tona keksa i konditorskih proizvoda, izvozi u gotovo cijeli svijet i drugi je najveći poslodavac u Prijedoru.

Krajem septembra Tvornica keksa i srodnih proizvoda Mira će obilježiti 90 godina poslovanja. Kao prekretnicu za današnji uspjeh u Miri izdvajaju 2003. godinu kada je većinski vlasnik tvornice postao Kraš. Te godine provedena je privatizacija u toku koje je hrvatska kompanija preuzela nešto više od 60 posto akcija Mire, a danas ih je u njenom vlasništvu 76,09 posto.

Dolaskom Kraša, počela je, kako u tvornici kažu, renesansa.

– Od firme koja je propadala, čiji su krovovi prokišnjavali, čijim radnicima od početka rata nije uplaćivan radni staž i zdravstveno osiguranje, mi smo došli do toga da smo kompanija za primjer ne samo u Prijedoru nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Nemamo nikakvih dugovanja, sve obaveze izmiruju se na vrijeme a odnosi sa dobavljačima su odlični pa nas u poslovnim krugovima često navode kao firmu koja je primjer uspješnog poslovanja – kaže  Marina Cvjetićanin, direktor kadrovskih, opštih i pravnih poslova i voditelj ureda organa društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što je izmirio sve obaveze iz kupoprodajnog ugovora i proveo proces zbrinjavanja radnika, Kraš je u prijedorsku tvornicu investirao i značajna sredstva. Proizvodnja se sada odvija na modernoj opremi i po najnovijim standardima.

– Imali smo ogromne investicije. Samo u ovoj godini u tvornicu je investirano preko  milion KM a od 2009. godine do danas ukupno je u Miru uloženo 13 miliona KM. Zgrada stara 40 godina je obnovljena, a proizvodnja modernizovana. U tvornici se provodi visok stepen kontrole proizvodnog procesa, od kontrole ulaznih sirovina, ambalaže i svega ostalog… Imamo vlastite laboratorije i za kontrolu gotovih proizvoda – kaže Cvjetićanin navodeći kako su posebno ponosni na IFS standard koji posjeduju, a koji je jedan od najzahtjevnijih standarda kada je u pitanju proizvodnja hrane.

Fabrika je implementirala i međunarodni standard ISO 9001:2015 kao i halal standard kako bi ispunila zahtjeve izvoznog tržišta.

A od ukupne proizvodnje, od 75 do 80 posto odlazi u izvoz i to u zemlje zapadne Evrope, Ameriku, Australiju, Kanadu, Saudijsku Arabiju… Pored ovih tržišta na koje izvoze godinama, Mira otvara i nova. Najtraženiji proizvod je Mirin keks Frondi.

– Sada je u tvornici sve nova oprema, povećani su kapaciteti proizvodnje i sve što se proizvede odmah ide na tržište. Proizvodnja je u potpunosti prilagođena zahtjevima tržišta.  Možemo biti zadovoljni jer osvajamo nova tržišta  – kaže Cvjetićanin.

U tvornici su trenutno zaposlena 374 radnika. Prošle godine koja je po prodaji bila rekordna, bilo je na određeno vrijeme zaposleno i dodatnih 100 radnika što čini Miru drugim najvećim poslodavcem u Prijedoru.

Zahvaljujući dobroj saradnji sa gradskom administracijom i školama problemi sa pronalaskom adekvatne radne su značajno ublaženi.

Jedna su od rijetkih kompanija u kojima su mnogi Prijedorčani bili u mogućnosti provesti čitav radni vijek i zaraditi penziju, a njihova djeca i dalje redovno šalju upite za rad u Miri.

– Imamo odličnu saradnju sa Poljoprivredno-prehrambenom, Mašinskom i Elektrotehničkom školom. Djeca iz ovih škola dolaze u Miru na praksu tokom koje se upoznaju sa osnovnim elementima potrebnim za početak rada u proizvodnji, tako da oni koji počnu raditi već imaju osnovna znanja o tome kako se kretati u proizvodnji, kako nositi zaštitnu opremu, kako održavati higijenu ruku i sl, a sve ostalo brzo nauče. Praksa je za njih vrlo važna jer im daje mogućnost da lakše pronađu radno mjesto, a i mi kao privrednici smo dužni dati nešto obrazovnom procesu jer su nama najpotrebniji kvalitetni kadrovi –  kaže Cvjetićanin.

Saradnja sa obrazovnim institucijama samo je dio partnerskih odnosa na lokalnom nivou koji omogućavaju uspješan rast i razvoj kompanije. BFC certifikat povoljnog poslovnog okruženja koji je Prijedor stekao kao prva jedinica lokalne samouprave u BiH u praksi se pokazao kao vrlo značajan element razvoja privrede i cjelokupne lokalne zajednice.

– Imamo izuzetnu saradnju sa Gradom sve ove godine. U svemu što smo radili maksimalno su nam izlazili u susret i sve naše potrebe su najozbiljnije shvaćene i rješavane efikasno. Stalo nam je da i dalje zajedno radimo sa gradskom administracijom u cilju stvaranja što boljih uslova za poslovanje postojećih privrednika, privlačenje novih i podizanje kvaliteta života naših građana – zaključuje Cvjetićanin.

 

ASHA prodaja vozila