Početna Region Ministarstvo obrazovanja Srbije traži ispravke u udžbenicima u kojima se negira bosanski...

Ministarstvo obrazovanja Srbije traži ispravke u udžbenicima u kojima se negira bosanski jezik

U postojećem udžbeniku o podjeli južnoslavenskih jezika za srpski jezik navedeno je da se “Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci koriste srpskim jezikom, ali ga nazivaju hrvatskim, bosanskim i crnogorskim jezikom”

 

Ministarstvo obrazovanja Srbije zatražilo je, prema zahtjevu ombudsmena, da se izmijeni sadržaj udžbenika za osmi razred osnovne škole u kojima se negira postojanje bosanskog jezika, što je u vodstvu hrvatske manjine ocijenjeno kao veliki korak naprijed.

U definiciji podjele južnoslavenskih jezika u udžbenicima za srpski jezik navedeno je da se Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci koriste srpskim jezikom, ali ga nazivaju hrvatskim, bosanskim i crnogorskim jezikom. Ministarstvo navodi da su izdavačima upućene smjernice za izmjenu dijela sadržaja po kojima podjelu južnoslavenskih jezika trebaju predstavljati kroz narativno objašnjenje, bez tablice ili popisa.

Ministarstvo obrazovanja dalje navodi da je izdavačima naloženo da do 15. maja podnesu zahtjev za utvrđivanje da novo izdanje odobrenog udžbenika sadrži izmjene i dopune.

Postupili prema zahtjevu ombudsmena

Također, od izdavača je zatraženo da “sve primjerke udžbenika koji su još uvijek na tržištu osiguraju ispravkom objavljenog teksta u vidu odštampane ispravljene stranice pripojene postojećoj stranici u udžbeniku”.

Ministarstvo je tako postupilo po zahtjevu ombudsmena Zorana Pašalića koji je zbog povrede prava nacionalnih manjina u januaru zatražio povlačenje iz upotrebe udžbenika za srpski jezik za učenike osmog razreda.

On je tada objavio da su “odobrenjem udžbenika u kojem stoji takva definicija (podjele južnoslavenskih jezika) povrijeđena prava pripadnika nacionalnih manjina jer se negira postojanje ovih jezika, od kojih se hrvatski i bosanski jezik koriste u službenoj upotrebi jezika i pisma u Republici Srbiji”.

Povreda manjinskih prava

Ured ombudsmena dodao je kako su mjerodavne institucije prilikom odobravanja udžbenika trebale uzeti u obzir da takav način podjele južnoslavenskih jezika “može za posljedicu imati povredu prava pripadnika nacionalnih manjina i dovođenje priznatih jezika nacionalnih manjina u neravnopravan položaj”.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić u povodu najava o izmjenama spornih udžbenika navodi kako je pozitivno iznenađena postupcima državnih tijela Srbije.

– Ovakav postupak Ministarstva nauke, obrazovanja i tehnološkog razvoja Republike Srbije kojim se nalaže izmjena diskriminatornog sadržaja u spornim udžbenicima, moram priznati, iznenađenje je za našu zajednicu – istakla je u pisanoj izjavi.