“Jedini sam koji može dati dozvolu da snage EUFOR-a uđu u te kasarne. Oni su već u Bijeljini i Orašju”, izjavio je ministar odbrane BiH…

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Zukan Helez (SDP), u emisiji Pressing na N1 je otkrio da je sa zapovjednikom EUFOR-a dogovorio da se ove snage relociraju u kasarne u Bijeljini i Orašju.

“Oni su već tamo”, saopštio je Helez.

Komentarišući ponovno zaoštrenu političku retoriku  Milorada Dodika, koja obiluje i najavama konkretnih poteza ka napuštanju državnih institucija, otcjepljenju entiteta i ujedinjenju Republike Srpske sa Srbijom, Helez u Pressingu poručuje – “mirni razlaz je rat”.

“Biće ovako dok ne kažemo da ne može više ovako. Dok pedalj BiH bude napadnut ili se pokuša iznijeti – biće sukob – nema druge opcije. Nikada prvi nisam rekao da ću nekoga napasti. Ali sam jasan – ni pedlja Bosne i Hercegovine nikome ne dam. Ko god dirne u granice BiH, taj će dobiti odgovor. Mirni razlaz je rat”, podcrtao je. RS će biti ukinuta za sva vremena ako do toga dođe…

Danas se, kaže, sastao sa jednim od ključnih čelnika NATO-a.

“Ako mi kažu da su zabrinuti da je ovo ozbiljno… Jasno je javnosti da Dodik ovo ne radi sam i da iza njega stoji Vučić koji se pravi mirotvorac kada dođu oni iz međunarodne zajednice. Poručujem mu da se ne miješa. Nema više straha”, naveo je Helez. Srbijanska vojska je šaka jada, i vidjećemo šta će od nje ostati dođe li do konflikta. Pa oni ne smiju ući ni na Kosovo. Mi smo spremni, a podupiru nas veoma jaki prijatelji…

Ponavlja – uslovi za secesiju se nikada neće steći. S tim u vezi, dodaje kako nema nikakvih naznaka o varnicama unutar Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

“Tenzija unutar Oružanih snaga Bosne i Hercegovine nema, ali ako se iko odluči da ih napusti – nema više povratka – biće primljeni novi ljudi, gubi se radno mjesto”, naveo je.

Ujedno, otkriva kako je jučer sa zapovjednikom EUFOR-a dogovorio da se snage EUFOR-a premjeste, odnosno relociraju u kasarnu Orašje i Bijeljinu.

“Jedini sam koji može dati dozvolu da snage EUFOR-a uđu u te kasarne. Oni su već u Bijeljini i Orašju”, izjavio je Helez u Pressingu.